Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Niekada neperku sviesto parduotuvėje, jei ant pakuotės matau „tai”: tai ne sviestas, o neiškus gaminys

3 min. skaitymo

Norėdami sutaupyti pinigų, žmonės dažnai perka pigesnius produktus. Tačiau ž tokias taupymus vėliau galite sumokėti daug didesnę kainą – savo sveikatą.

Nuolat kylant kainoms, daugelis žmonių bando sutaupyti net ir pirkdami pagrindinius produktus. Kartais taupymas gali būti pagrįstas, tačiau kitose situacijose taupymas gali pakenkti jūsų sveikatai. Šiandien tai panagrinėsime pateikdami sviesto pavyzdį, kurio beveik visada yra kiekvieno žmogaus šaldytuve ir kuris naudojamas vaikams ruošiant patiekalus bei sumuštinius.

Problema su sviesto pakaitalais

Problema ta, kad ne viskas, kas parduodama pavadinimu „sviestas”, iš tikrųjų yra tikras sviestas. Pigūs analogai, kurie atrodo ir netgi turi sviesto skonį, iš tikrųjų vadinami tepamaisiais riebalais arba pieno produktais. Juose dažnai yra augalinių riebalų, vandens, stabilizatorių ir įvairių priedų. Tokie produktai gaminami siekiant sutaupyti gamybos išlaidas, pailginti galiojimo laiką.

Tokių produktų vartojimas gali turėti neigiamų pasekmių organizmui. Tepamuose riebaluose naudojami augaliniai riebalai gali turėti transriebalų, kurie kenkia širdžiai ir kraujagyslėms. Papildomi emulsikliai ir stabilizatoriai gali sukelti alergines reakcijas, sutrikdyti virškinimą ir medžiagų apykaitą.

Geros kokybės sviestas

Tikras sviestas ir jo nauda

Tikras sviestas turi nemažai naudingų savybių. Jame gausu riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K, taip pat mikroelementų, tokių kaip kalcis, fosforas. Visa tai teigiamai veikia kaulus, dantis, odą, taip pat padeda organizmui įsisavinti kitus vitaminus.

Kaip pasirinkti tikrą sviestą:

Norėdami pasirinkti tikrą sviestą, atkreipkite dėmesį į pakuotę:

  • Riebalų kiekis turėtų būti 82,5 % (kai kuriais atvejais gali būti mažiau)
  • Sudėtyje turėtų būti tik pasterizuota grietinėlė arba grietinėlė ir druska
  • Jokių augalinių riebalų, palmių aliejaus ar kitų riebalų pakaitalų
  • Minimalus priedų kiekis

Į ką atkreipti dėmesį:

  • Pavadinimas turi būti „Sviestas”, o ne „Sviestinis produktas” ar „Tepamas riebalų mišinys”
  • Kaina – tikras sviestas negali būti labai pigus
  • Spalva – natūrali, gelsva (ne per ryški)
  • Galiojimo laikas – tikras sviestas negali būti laikomas labai ilgai

Svarbu prisiminti:

  • Vartokite sviestą saikingai – tai vis tiek yra riebalotas produktas
  • Jei turite padidėjusį cholesterolį ar širdies ligų riziką, pasitarkite su gydytoju
  • Augaliniai riebalai nebūtinai yra blogesni – kai kurie (pvz., alyvuogių aliejus) yra labai naudingi
  • Svarbiausia – subalansuota mityba ir saikas

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.