Sumuštinis su storu šokolado sluoksniu – mėgstami pusryčiai ne tik vaikams. Ne paslaptis, kad toks patiekalas, nors ir skanus, neturi daug maistinės vertės. Vis dėlto retkarčiais galima pasilepinti šiuo saldžiu skanėstu, ypač jei pasirinksite sveikesnę alternatyvą. Sužinokite, kaip pasigaminti šokoladinį kremą su avinžirniais.
Subalansuoti pusryčiai – sotūs ir be kaltės jausmo
Subalansuoti pusryčiai ne tik suteikia energijos visai dienai, bet ir leidžia geriau rinktis maistą. Kai po sotaus valgio jaučiatės sotūs, sumažėja užkandžiavimo rizika. Taigi net jei ryte trokštate saldumynų, įsitikinkite, kad jie aprūpina jus reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Vietoj klasikinės „Nutella“ rinkitės šokoladinį avinžirnių kremą. Mes papasakosime, kaip jį pasigaminti ir kokias savybes turi šis sveikas kremas.
Šokoladinis kremas su avinžirniais vietoj „Nutella“
Sunku rasti žmogų, kuris nemėgtų „Nutella“. Deja, šio parduotuvėje įsigyjamo skanėsto sudėtis palieka daug norimų rezultatų – jame daug cukraus ir palmių aliejaus. Skani alternatyva gali būti šokoladinis avinžirnių kremas.
Ankštiniai augalai, pavyzdžiui, avinžirniai, turi daug augalinių baltymų. Svarbu užtikrinti pakankamą šio makroelemento kiekį mityboje, nes baltymai yra pagrindinis ląstelių ir audinių „statybinis blokas“, jie veikia raumenų regeneraciją ir funkciją, dalyvauja organizmo medžiagų apykaitos procesuose. Be to, baltymai suteikia ilgalaikį sotumo jausmą po valgio.
Avinžirniai taip pat yra maistinių skaidulų šaltinis – jos palaiko žarnyno funkciją, skatina medžiagų apykaitą ir padeda palaikyti sveiką cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje. Juose yra vitamino A, B grupės vitaminų, C, E ir K, taip pat vertingų mineralų: magnio, kalio, geležies, cinko, fosforo. Šis vitaminų ir mineralų derinys teigiamai veikia kraujotakos, nervų ir raumenų sistemas, imuninę sistemą ir akių sveikatą. Taip pat verta paminėti, kad avinžirniai turi žemą glikeminį indeksą.
Šiame kreme esančios datulės yra puikus energijos šaltinis, gausus skaidulų, pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Jose taip pat gausu vitamino A, B grupės vitaminų ir C, mineralų – magnio, kalio ir geležies.
Šokoladiniame avinžirnių kreme esanti kakava palaiko smegenų funkciją, atmintį ir koncentraciją, teigiamai veikia kraujotakos sistemą ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padedančiomis neutralizuoti laisvųjų radikalų žalą.
Šokoladinis avinžirnių kremas – receptas
Reikės:
- 350 g virtų avinžirnių,
- 150 g džiovintų datulių,
- 130 ml pieno,
- 100 g žemės riešutų sviesto,
- 20 g medaus,
- 60 g kakavos,
- žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
- Datules 15 min. pamirkykite karštame vandenyje, tada nupilkite perteklių.
- Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos, kremiškos masės.
- Paruoštą kremą supilkite į švarų, sterilizuotą stiklainį ir laikykite šaldytuve.
Kaip patiekti sveikiems, saldiems pusryčiams:
- Užtepkite šokoladinio avinžirnių kremo ant pilno grūdo bandelės – joje daugiau skaidulų, vitaminų ir mineralų nei baltoje kvietinėje duonoje.
- Į dubenėlį dėkite natūralaus jogurto ar varškės, šiek tiek granolos, supjaustykite mėgstamus vaisius ir pabarstykite smulkintais riešutais. Toks maistingas derinys suteiks energijos visai dienai ir aprūpins daugybe vitaminų bei mineralų.
Šis šokoladinis kremas puikiai tinka ne tik ant duonos – naudokite jį kaip blynų ar naminių vaflių įdarą, kaip avižinių dribsnių ar müsli priedą su vaisiais ir granola. Taip pat puiki idėja įmaišyti į įvairius kepinius: pyragus, naminius kruasanus, keksiukus.
Šaltinis: https://terazgotuje.pl/skladniki-i-produkty/news-slodkie-sniadanie-bez-wyrzutow-sumienia-ktore-pomaga-w-odchu,nId,8022281
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.