Ši daržovė savo išvaizda primena ropės ir ridiko hibridą bei priklauso bastutinių (Brassicaceae) šeimai. Tačiau tai šakninė daržovė, kopūsto porūšis, dar žinomas kaip griežtis arba rutabaga. Ši daržovė suteikia unikalų skonį daugeliui patiekalų ir yra vertinama dėl savo sveikatą stiprinančių savybių.
Kodėl verta valgyti griežčius?
Kaip ją naudoti virtuvėje?
Rutabagos vertinamos jau šimtmečius, pasižyminčios subtiliu, šiek tiek saldžiu ir riešutiniu skoniu, todėl jos yra puikus ingredientas daugelyje gardžių patiekalų. Jos puikiai dera su įvairiomis salotomis ir daržovėmis.
Be to, daržovę galima sėkmingai sutrinti vietoj bulvių. Tiesiog išvirkite griežčius ir sutrinkite, pavyzdžiui, su sviestu, kad gautumėte kreminę ir aksominę konsistenciją.
Griežčiai taip pat puikiai tinka kaip vienas iš daržovių troškinio ingredientų. Apšlakstykite griežčius alyvuogių aliejumi, įberkite mėgstamų prieskonių ir pakepinkite orkaitėje – tai puikus daržovių priedas prie daugelio mėsos patiekalų.
Griežčiai taip pat puikiai tinka skaniai sriubai ar sriubai-kreminei gaminti. Juos galima naudoti kaip daržovių sultinio pagrindą, praturtinant patiekalo skonį. Griežčiai yra universali daržovė, nepaprastai naudinga ruošiant tiek greitus, paprastus patiekalus, tiek įmantrius ir rafinuotus patiekalus.
Jei norite suvalgyti ką nors skanaus, griežčius taip pat galite naudoti humusui, blynams, bulvytėms fri su parmezanu, paštetui ar net koldūnams gaminti.
Rutabaga – nauda sveikatai
Rutabaga, dar žinoma kaip griežtis, priklauso kopūstinių šeimai ir yra ropės atmaina. Be savo skonio, griežčiai vertinami dėl sveikatą stiprinančių savybių.
Ši daržovė yra labai geras vitamino C, B grupės vitaminų, vitamino A, kalio, kalcio, magnio, geležies ir cinko šaltinis. Griežčiams taip pat būdingas didelis junginių, priskiriamų galingiems antioksidantams, kiekis.
Rutabaga, kaip ir kitos kryžmažiedės daržovės, turi gliukozinolatų – cheminių junginių, žinomų dėl galimų priešvėžinių savybių.
Reguliariai vartojant griežčius, ženkliai sustiprėja organizmo imunitetas, apsaugant jį nuo infekcijų. Jose esančios maistinės medžiagos reguliuoja cholesterolio kiekį, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, gerina žarnyno veiklą ir mažina uždegimą.
Tačiau tai dar ne viskas, ką gali pasiūlyti griežčių sveikatą stiprinančios savybės, nes ši daržovė apsaugo nuo priešlaikinio senėjimo ir ligų, susijusių su oksidaciniu stresu.
Liaudies medicinoje griežčiai rekomenduojami žmonėms, kenčiantiems nuo kosulio ir virškinimo problemų. Griežčiai taip pat turi diuretinį poveikį, dalyvauja procesuose, susijusiuose su odos, plaukų ir nagų būklės gerinimu, ir teigiamai veikia skydliaukės funkciją.
Šaltinis: https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-lekko-slodki-i-orzechowy-smak-niedoceniane-warzywo-wypchane,nId,22172381