Ši kava jus nustebins. Neįprastas ruošimo būdas kilęs iš Švedijos, todėl ji vadinama švediška kava. Pridėkite šį vieną ingredientą, ir kava bus ne tik aksominė ir švelni, bet ir sveika. Neįprastas kiaušinio priedas leidžia švediškai kavai mažinti cholesterolio kiekį, būti švelniai skrandžiui ir padėti deginti riebalus.
Švediška kava su kiaušiniais: sužinokite apie paprastą receptą
Švediška kava, dar žinoma kaip skandinaviška kiaušinių kava, yra stebinantis, bet labai vertinamas kavos ruošimo būdas, iš kurio gaunamas išskirtinai švelnus, skaidrus ir be kartumo gėrimas.
Į kavą įdedamas visas kiaušinis. Kiaušinio baltymas veikia kaip natūrali skaidrinančioji medžiaga, surišanti kavos tirščius, taninus ir priemaišas, o kiaušinio lukštas padeda neutralizuoti rūgštingumą.
Reikalingi ingredientai:
- 2 valgomieji šaukštai rupiai maltos kavos
- 2 puodeliai (apie 500 ml) vandens
- 1 šviežias kiaušinis (su lukštu – nebūtina, bet rekomenduojama)
- Papildomai 80–100 ml šalto vandens (skaidrinimui)
Kaip pasigaminti švediškos kavos su kiaušiniais?
1. Paruoškite kiaušinį. Nuplaukite kiaušinį ir nuplikykite verdančiu vandeniu – tai labai svarbus žingsnis, jei naudojate lukštą, kad pašalintumėte bakterijų (pvz., salmonelių) riziką.
2. Sumaišykite kavą su kiaušiniu. Įmuškite kiaušinį į dubenį. Suberkite maltą kavą ir gerai išmaišykite – gausite drėgnos žemės konsistencijos mišinį.
3. Pridėkite lukštą (pageidautina). Jei naudojate lukštą, sutrinkite jį į mažus gabalėlius, pavyzdžiui, grūstuvėje su piesta, ir suberkite į kavos ir kiaušinių mišinį.
4. Užvirinkite vandenį. Į puodą įpilkite 500 ml vandens ir užvirinkite.
5. Verdami kavą. Kai vanduo pradės virti, supilkite kavos mišinį su kiaušiniu ir kiaušinio lukštu (jei naudojate). Virkite ant silpnos ugnies 3–5 minutes, retkarčiais pamaišydami. Kavos tirščiai pradės sulipti į gumulus ir iškils į paviršių.
6. Pridėkite šalto vandens. Nukelkite puodą nuo ugnies ir įpilkite apie 80–100 ml šalto vandens. Šaltas vanduo sukelia terminį šoką, dėl kurio sulipę kavos tirščiai ir kiaušinių mišinys greitai nusėda puodo dugne.
7. Leiskite nusėsti. Leiskite kavai nusistovėti 5–10 minučių. Po to perkoškite kavą per smulkų sietelį arba popierinį filtrą tiesiai į puodelį, kad atskirtumėte skaidrų gėrimą nuo tirščių.
8. Patiekimas. Švediška kava tradiciškai geriama juoda, bet galite ją pasaldinti arba įpilti šiek tiek pieno pagal savo skonį.
Kokie yra švediškos kiaušinių kavos privalumai?
Švediška kava su visu kiaušiniu turi įdomią istoriją. Ji siejama su švedų imigrantais į Jungtines Valstijas XIX a. ir XX a. pradžioje. Ji atsirado kaip būdas filtruoti žemos kokybės kavą, prieinamą Skandinavijoje ir laivuose, plukdžiusiuose emigrantus į Ameriką. Be to, dėl kavos trūkumo skandinavai kelis kartus plikydavo maltą kavą, todėl ji tapdavo dar drumstesnė, kartaus skonio ir rūgštesnė.
Švedijos (ir kitų skandinavų) kavos mėgėjai atrado, kad į kavą įdėjus kiaušinį ir jį užvirus, jis veikia kaip natūrali skaidrinanti ir „valanti” medžiaga. Kiaušinio baltymas karštyje koaguliuoja, surišdamas kavos granules ir chemines medžiagas, atsakingas už kartumą (taninus). Dėl to kava gaunasi nepaprastai skaidri ir švelni.
Kiaušinio lukštas (dažnai dedamas į mišinį) yra šarminis, todėl padeda neutralizuoti kavos rūgštingumą ir palengvina ją skrandžiui.
Ar kava su kiaušiniais yra sveika?
Švediška kava su kiaušiniu laikoma gėrimu, turinčiu daug potencialios naudos sveikatai, daugiausia dėl kiaušinio savybių ir gebėjimo neutralizuoti kavos rūgštingumą. Kiaušinis pakeičia tradicinės kavos sudėtį ir savybes.
Švediška kava su kiaušiniu:
- Turi subtilesnį skonį. Kiaušinio baltymas veikia kaip natūralus skaidrinimo agentas, surišantis taninus ir priemaišas, kurios prisideda prie kavos kartumo. Kiaušinio lukštas (gausus kalcio karbonatu) turi šarminį poveikį, neutralizuodamas gėrimo rūgštingumą. Dėl to kava tampa švelnesnė ir ją geriau toleruoja jautrų skrandį turintys žmonės, kenčiantys nuo rūgšties refliukso ar padidėjusio rūgštingumo.
- Palaiko kepenų funkciją. Kiaušinyje esančios maistinės medžiagos, tokios kaip cholinas ir vitaminai (pvz., A, D, E), palaiko riebalų apykaitą ir kepenų funkciją.
- Turi vertingų maistinių medžiagų. Kiaušinis praturtina kavą aukštos kokybės baltymais, sveikaisiais riebalais ir daugybe vitaminų: A, D, E, K, B grupės vitaminų ir mineralų, tokių kaip fosforas, kalcis, magnis.
- Suteikia sotumo jausmą. Dėl pridėtinių baltymų ir riebalų švediška kava yra sotesnė nei tradicinė kava. Dėl šios priežasties ji dažnai rekomenduojama tiems, kurie laikosi mažai angliavandenių turinčios dietos arba nori kontroliuoti savo apetitą.
- Palaiko koncentraciją. Kofeino ir kiaušinių maistinės vertės derinys gali užtikrinti ilgesnę ir stabilesnę psichinę stimuliaciją be staigių energijos šuolių ir kritimų.
- Padeda mažinti cholesterolio kiekį. Cholinas kiaušiniuose padeda reguliuoti riebalų apykaitą ir palaiko sveiką cholesterolio lygį organizme.
- Remia svorio metimą. Dėl sotumo jausmo, kurį suteikia baltymai, ir gebėjimo stabilizuoti energijos lygį, švediška kava gali padėti kontroliuoti apetitą ir remti svorio metimo pastangas.
Išvada: Švediška kava su kiaušiniu – tai ne tik įdomus kulinarinis eksperimentas, bet ir sveika, maistinga alternatyva įprastai kavai. Išbandykite šį tradicinį skandinavų receptą ir pasimėgaukite švelniu, sočiu ir naudingu gėrimu!