Daugelis žmonių net nesusimąsto, kokios temperatūros maistą bei gėrimus kasdien vartoja. Tačiau būtent temperatūra gali turėti tiesioginės įtakos tiek stemplės, tiek skrandžio būklei.
Ar galima valgyti labai karštą maistą?
Maistas ir gėrimai turėtų būti vartojami šiltos temperatūros, bet jokiu būdu neturėtų viršyti 65 °C.
Jei temperatūra pakyla virš 65 laipsnių, galimi nudegimai. Kai kurie žmonės gali net nejausti deginimo, o kiti lengvai nuryja beveik verdantį vandenį. Tačiau tai pavojinga.
Itin karštas maistas ir gėrimai gali sukelti ne tik stemplės ar skrandžio nudegimus, bet ir padidinti onkologinių ligų riziką.
O kaip dėl šalto maisto ir gėrimų?
Skrandyje viskas sušyla. Todėl šaltas maistas ir gėrimai virškinimui daro mažesnį neigiamą poveikį nei karšti. Skrandyje visada yra skrandžio sulčių, todėl jis sušildys šaltą maistą. Tai daro geriau nei karšti.
Kraštutinumai taip pat nepriimtini – nepatartina ryti ledo gabalėlių ar valgyti produktų tiesiai iš šaldiklio.
Jei iš šaldiklio išimsite gabalėlį sviesto, uždėsite jį ant duonos riekės ir taip valgysite, jūsų virškinamasis traktas gali neigiamai reaguoti į riebalus tokioje temperatūroje.
Tačiau suminkštėjęs sviestas šiltoje košėje visiškai kitoks:
– riebalai emulsuojasi,
– geriau įsisavinami,
– nesukelia jokio diskomforto, net jei produktas prieš tai buvo labai šaltas.
Išvada paprasta: vengti reikia ne šilto ar šalto maisto, o ekstremalių temperatūrų, kurios gali sukelti nudegimus ar virškinimo sutrikimus.

