Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Tylus priešas: mitybos specialistas įvardija maisto produktus, kurių geriau nevalgyti po 50 metų

Kokį maistą valgyti
5 min. skaitymo

50-mečio sukakties proga svarbu ne tik apmąstyti savo patirtį, bet ir peržiūrėti savo gyvenimo būdą, ypač mitybą. Šiame amžiuje organizme įvyksta reikšmingų pokyčių, todėl kai kurie produktai tampa tikruoju „tyliuoju priešu”.

Sulėtėja medžiagų apykaita, padidėja raumenų masės mažėjimo (sarkopenijos) rizika, smarkiai padidėja jautrumas lėtinėms ligoms, tokioms kaip hipertenzija, 2 tipo diabetas ir širdies bei kraujagyslių ligos. Tai, kas buvo sąlyginai saugu sulaukus 30 metų, po 50-ies gali tapti pavojinga. Dietologai ir mitybos specialistai pabrėžia, kad tai ne visiškas draudimas, o sąmoningas tam tikrų produktų, kurie spartina senėjimo procesą ir didina riziką sveikatai, ribojimas.

1. Perdirbta raudona mėsa

Dešrelės, dešrainiai ir šoninė yra patogūs, tačiau juose slypi triguba grėsmė: sočiųjų riebalų perteklius, itin didelis natrio kiekis ir konservantai (nitratai ir nitritai). Senstant arterijos tampa mažiau elastingos, o šis derinys pagreitina hipertenzijos ir aterosklerozės vystymąsi.

Pasaulio sveikatos organizacija perdirbtą mėsą priskyrė pirmosios grupės kancerogenams, prilygindama ją tabakui pagal įrodytą ryšį su vėžiu, ypač kolorektaliniu. BMC Medicine paskelbtame tyrime nustatyta, kad didelis perdirbtos mėsos vartojimas yra tiesiogiai susijęs su didesniu mirtingumu nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Riebi pica
Riebi pica

2. Saldūs gazuoti gėrimai ir vaisių sultys

Skystos kalorijos yra vienas pagrindinių spąstų vyresniems nei 50 metų žmonėms. Saldūs gėrimai ir sultys pakuotėse (kuriose dažnai yra tiek pat cukraus, kiek gazuotų gėrimų) sukelia staigius gliukozės kiekio kraujyje šuolius. Su amžiumi ląstelių jautrumas insulinui mažėja, o kasa dirba sunkiau.

Reguliarus saldžių gėrimų vartojimas yra pagrindinis 2 tipo diabeto ir metabolinio sindromo rizikos veiksnys. Amerikos širdies asociacija pažymi, kad cukraus perteklius prisideda prie visceralinių riebalų (aplink organus) kaupimosi, o tai ypač pavojinga širdies sveikatai.

3. Produktai su transriebalais

Transriebalai (arba iš dalies hidrinti aliejai) yra dirbtinai sukurti riebalai, kurių organizmas negali tinkamai apdoroti. Jie naudojami maisto produktų galiojimo laikui pailginti ir tekstūrai pagerinti – pavyzdžiui, parduotuvėse perkamuose pyragaičiuose, krekeriuose, margarine ir beveik visuose greito maisto produktuose.

Transriebalai yra labiausiai kardiotoksiški riebalų tipai. Jie vienu metu didina „blogojo” cholesterolio (LDL) kiekį ir, svarbiausia, mažina „gerojo” cholesterolio (HDL) kiekį. Daugelyje šalių jie yra uždrausti, tačiau vis dar gali būti randami produktuose. Širdies ir kraujagyslių sistemai, kurios pažeidžiamumas padidėja po 50 metų, tai kelia tiesioginę grėsmę.

4. Paruošti patiekalai ir konservuotos sriubos

Šaldytų vakarienių ir konservuotų sriubų patogumas turi didelę kainą – jose dažnai būna daugiau natrio, nei reikėtų suvartoti per dieną. Po 50 metų inkstai tampa mažiau efektyvūs šalinant natrio perteklių, o kraujagyslės tampa jautresnės jo poveikiui, todėl organizme susilaiko skysčiai ir pakyla kraujospūdis.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja suaugusiesiems, ypač rizikos grupei priklausantiems asmenims (tai yra visiems 50 metų ir vyresniems), apriboti natrio suvartojimą iki 1500 mg per dieną – mažiau nei arbatinis šaukštelis druskos. Aukštas kraujospūdis yra „tylusis žudikas”, sukeliantis insultus ir širdies priepuolius, o natrio kiekio kontrolė yra pagrindinis nemedikamentinis būdas to išvengti.

Sausainiai
Sausainiai

5. Rafinuoti angliavandeniai

Baltieji miltų produktai ir rafinuoti baltieji ryžiai turi aukštą glikemijos indeksą ir mažai skaidulų. Kaip ir saldūs gėrimai, jie sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolius, o tai sukelia greitą alkio jausmą ir persivalgymą. Esant lėtai medžiagų apykaitai, tai trumpiausias kelias į svorio augimą.

Tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu neskaldytų grūdų (o ne rafinuotų), žymiai sumažina širdies ligų riziką. Skaidulos, kurių nėra baltoje duonoje, yra būtinos žarnyno sveikatai ir cholesterolio kontrolei.

Kas vietoj jų?

Mitybos specialistai pataria po 50 metų savo mitybą kurti remiantis visaverčiais maisto produktais: daržovėmis, vaisiais, liesais baltymais (žuvimi, paukštiena, ankštiniais augalais) ir neskaldytais grūdais. Toks požiūris ne tik padės išvengti pavojų, bet ir daugelį metų išsaugos energiją bei aukštą gyvenimo kokybę.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

 

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.