Parduotuvėse siūlomas platus dantų pastų asortimentas, tačiau daugelis pirkėjų neatsižvelgia į gaminio sudėtį ir jo paskirtį. Odontologai nustatė penkias pavojingas sudedamąsias dalis.
Dantų pastos sudėtyje gali būti įvairių veikliųjų medžiagų: mineralinių priedų (fluoro ir kalcio), augalinių ekstraktų, kvapiųjų medžiagų ir dažiklių, putojančių medžiagų ir konservantų.
SLS, SLES ir parabenai
Paviršinio aktyvumo medžiagos ir konservantai yra nepageidautini dantų pastos ingredientai, nes jie yra stiprūs alergenai. Tokios veikliosios medžiagos kaip natrio laurito sulfatas ir natrio laurilsulfatas (SLES ir SLS), kurios dažnai naudojamos kosmetikos gaminiuose putojimui pagerinti, gali dirginti gleivinę ir sukelti vietines alergines reakcijas. Parabenai, naudojami gaminio galiojimo laikui pailginti, laikui bėgant kaupiasi organizme ir sukelia neigiamą poveikį.
Natrio fluoridas
Nors fluorido yra daugelyje dantų pastų, per didelis jo kiekis gali sukelti fluorozę – būklę, kuri pažeidžia emalį ir nudažo dantų paviršių. Nepaisant pripažinto šios cheminės medžiagos veiksmingumo užkertant kelią dantų ėduoniui, ją reikėtų naudoti saikingai. Todėl renkantis dantų pastą svarbu atidžiai išstudijuoti jos sudėtį: jei joje yra natrio fluorido, jo koncentracija turėtų būti nurodyta sąrašo pabaigoje (tai rodo, kad jo kiekis mažas).
Titano dioksidas
Titano dioksidas yra sudedamoji dalis, kurios dedama į dantų pastas, siekiant išgauti baltą spalvą ir suteikti balinamąjį poveikį. Tačiau tyrimai parodė, kad jo dalelės, patekusios į organizmą, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, nes titano dioksidas pripažintas kancerogenu.
Antibakterinės sudedamosios dalys
Kai kurių dantų pastų sudėtyje yra antiseptinių sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, triklozano, chlorheksidino ir metronidazolo, kurie dažnai naudojami po chirurginių ir ortodontinių intervencijų, taip pat gydant burnos ligas, pavyzdžiui, gingivitą ir stomatitą. Tačiau tokių pastų naudojimas nepasikonsultavus su specialistu gali turėti neigiamą poveikį imunitetui ir sutrikdyti burnos mikroflorą.
Sacharinas
Sacharinas padeda suteikti gaminiui malonų saldoką skonį, tačiau daugelyje šalių jis yra uždraustas, nes viršijus leistiną koncentraciją ir kartu su kitais cheminiais elementais gali išprovokuoti vėžio išsivystymą.