Ilgaamžiškumo paslaptys: maistas, kurį seniausias pasaulyje žmogus valgė kiekvieną dieną

Kokius paprastus maisto produktus kasdien vartojo seniausia moteris istorijoje Jeanne Louise Calment, skaitykite šiame straipsnyje.


Britų kompanija „Eden’s Gate“ ištyrė seniausių žmonijos istorijoje žmonių mitybą, siekdama nustatyti ilgaamžiškumo sąlygas. Norėdami tai padaryti, mokslininkai ištyrė šešių žmonių, kurie gyveno daugiau nei 100 metų, mitybą.

Mokslininkai nustatė, kad tam tikra kasdienė mityba, judėjimas, stresinių situacijų buvimas ar nebuvimas, socialinė-ekonominė padėtis turėjo įtakos šių šimtamečių gyvenimo trukmei.

Tarp visų tiriamųjų buvo ir seniausia istorijoje (įrašyta) Prancūzijoje gimusi moteris – Jeanne Louise Calment. Ši moteris mirė 1997 m., būdama 122 metų ir tebėra vienintelis žmogus, išgyvenęs daugiau nei 120 metų.

Paklausta apie ilgaamžiškumo paslaptį, ji įvardijo tris maisto produktus, kuriuos vartojo kone kasdien.

Kokius maisto produktus valgė Jeanne Louise Calment?

Juodasis šokoladas

Jeanne Louise Calment pasakojo, kad po kiekvieno valgio ji vartojo juodąjį šokoladą. Ir tikriausiai ne veltui. „Antioxidants & Redox Signaling Journal“ publikuotas tyrimas įrodo, kad šokoladas yra naudingas širdžiai, dėl savo imunitetą stiprinančių savybių padeda kovoti su vėžiu ir infekcinėmis ligomis, gerina medžiagų apykaitą. Šokolado vartojimas teigiamai veikia psichologinę būseną.

Juodajame šokolade yra galingų antioksidantų, kurie, vartojant saikingai, skatina bendrą sveikatą – padeda sumažinti uždegimus, reguliuoja kraujospūdį, dėl jame esančių flavonoidų gerina smegenų veiklą.

Tačiau, kaip rodo tyrimas, tik tikras juodasis šokoladas, kuriame kakavos kiekis ne mažesnis kaip 75 proc., yra naudingas.

Juodasis šokoladas

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejuje yra mononesočiųjų riebalų, kurie aprūpina organizmą vitaminu E. Keli alyvuogių aliejaus lašai kasdien gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, kuris dažnai yra širdies ligų priežastis, palaikyti ląsteles savo maistinėmis medžiagomis. Ypač tyras alyvuogių aliejus padeda kontroliuoti svorį, mažina kraujospūdį ir mažina uždegimą.

Tyrimai rodo, kad vartojant didelį kiekį alyvuogių aliejaus ir naudojant jį vietoj sviesto, margarino ar majonezo, gyvenimo trukmė pailgėja. Tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau nei 92 000 žmonių, padarė išvadą, kad tie, kurie per dieną suvartojo šiek tiek daugiau nei pusę šaukšto alyvuogių aliejaus, turėjo mažesnę mirties riziką, palyginti su tais, kurie jo nevartojo.

Atminkite, kad ypač tyras, šalto spaudimo, ekologiškas alyvuogių aliejus dažniausiai nėra parduodamas prekybos centruose. Jo kaina prasideda nuo 25 EUR už 700 ml. Tad, geriausia paieškoti iš kur įsigyti tokio aliejaus.

Raudonasis vynas

Raudonasis vynas yra Viduržemio jūros dietos dalis. Viduržemio jūros dieta buvo atrasta šeštajame dešimtmetyje, kai paaiškėjo, kad širdies ir kraujagyslių ligos Viduržemio jūros šalyse nėra tokios dažnos, kaip JAV. Nes būtent ši dieta padeda išvengti širdies ligų, vėžio, diabeto ir nutukimo.

Kaip rašoma žurnale „Antioxidants (Basel) Journal“, taurė raudono vyno padeda „padidinti pagrindinių ilgaamžiškumo genų raišką ir pagerinti medžiagų apykaitą žmonėms“.

Reguliarus saikingas lengvo vyno vartojimas siejamas su gyvenimo trukmės ilgėjimu, šio gėrimo turintys antioksidantai mažina mirtingumą nuo tam tikrų vėžio rūšių, taip pat kraujagyslių ligų.

Gyvenimo būdas kaip ilgaamžiškumo veiksnys

Žemas streso lygis taip pat yra svarbus veiksnys šimtamečio ilgaamžiškumui. Jeanne Louise Calment gyveno be streso visus savo 122 metus. Ji niekada nedirbo visą darbo dieną, todėl nesunku pasakyti, kad jos streso lygis buvo daug mažesnis nei kitų žmonių. Ji aktyviai užsiėmė tenisu, plaukiojo, grojo pianinu, važinėjo dviračiu.

Išeiti iš AMP versijos