Ar kada susimąstėte, kodėl tas pats patiekalas restorane atrodo ir netgi skaniau nei namuose? Pasirodo, ne tik maisto gaminimo paslaptys, bet ir indų spalva gali turėti įtakos mūsų skonio pojūčiams! Neseniai Britų mokslininkai patvirtino, kad lėkštės spalva iš tiesų veikia tai, kaip mes suvokiame maistą. Nors šis poveikis yra subjektyvus, pats faktas, kad jis egzistuoja, verčia susimąstyti apie indų pasirinkimą. Skaitykite toliau ir sužinokite daugiau apie šį įdomų fenomeną!
Indų spalva turi įtakos valgant maistą
Patologinis selektyvumas maistui yra labai pavojingas reiškinys, nes jis keičia žmogaus mitybą. Žmonės turi pasirinkti, ar priversti save valgyti maistą, kurio nemėgsta, ar nevalgyti tam tikro maisto, kuris kelia pagrįstą pavojų sveikatai.
Naujasis tyrimas atspindėjo 2011 m. eksperimento koncepciją, kurioje dalyviai įvertino skirtingų spalvų lėkštėse patiekto maisto skonį ir bendrą patrauklumą. Tiriamiesiems buvo pasiūlyta bulvių traškučių su druska ir actu, jie buvo padėti ant skirtingų raudonos, mėlynos ir baltos spalvos lėkščių. Eksperimente dalyvavo 50 žmonių, iš kurių dalis preliminarios apklausos rezultatais buvo pripažinti neišrankiais, o antroji dalis – išrankiais.
Dėl to paaiškėjo, kad išrankūs valgytojai maistą iš raudonų ir mėlynų patiekalų suvokė kaip sūresnį nei baltoje lėkštėje. Ir bendras įspūdis apie maistą iš raudonų dubenėlių tarp išrankių žmonių pasirodė prastesnis nei iš likusio maisto. Nė vienas iš išrankių dalyvių nepastebėjo maisto kokybės skirtumų skirtingose lėkštėse.