Indų spalva turi įtakos jame esančio maisto suvokimui


Britų mokslininkai iš Portsmuto universiteto neseniai atlikę tyrimą patvirtino hipotezę apie indų spalvos įtaką maisto skoniui. Problema ta, kad, kaip ir visuose ankstesniuose tyrimuose, tiesioginio ryšio tarp lėkščių išvaizdos ir maisto suvokimo nepavyko nustatyti. Poveikis yra visiškai subjektyvus ir priklauso nuo paties valgytojo – bet būtent tai yra tyrimo esmė.

Indų spalva turi įtakos valgant maistą

Indų spalva

Patologinis selektyvumas maistui yra labai pavojingas reiškinys, nes jis keičia žmogaus mitybą. Žmonės turi pasirinkti, ar priversti save valgyti maistą, kurio nemėgsta, ar nevalgyti tam tikro maisto, kuris kelia pagrįstą pavojų sveikatai.

Naujasis tyrimas atspindėjo 2011 m. eksperimento koncepciją, kurioje dalyviai įvertino skirtingų spalvų lėkštėse patiekto maisto skonį ir bendrą patrauklumą. Tiriamiesiems buvo pasiūlyta bulvių traškučių su druska ir actu, jie buvo padėti ant skirtingų raudonos, mėlynos ir baltos spalvos lėkščių. Eksperimente dalyvavo 50 žmonių, iš kurių dalis preliminarios apklausos rezultatais buvo pripažinti neišrankiais, o antroji dalis – išrankiais.

Dėl to paaiškėjo, kad išrankūs valgytojai maistą iš raudonų ir mėlynų patiekalų suvokė kaip sūresnį nei baltoje lėkštėje. Ir bendras įspūdis apie maistą iš raudonų dubenėlių tarp išrankių žmonių pasirodė prastesnis nei iš likusio maisto. Nė vienas iš išrankių dalyvių nepastebėjo maisto kokybės skirtumų skirtingose ​​lėkštėse.

Išeiti iš AMP versijos