Geriate, kad atsipalaiduotumėte? Sumažintumėte stresą? Skamba pažįstamai, tiesa? Šiandien pasakysime, kaip alkoholis keičia mūsų figūrą, jei geriame dažnai.
Alkoholis ir maistas
Ar tai būtų vynas, likeriai, alus, degtinė ar konjakas. Užkandžiai dažnai nepriskiriami prie tinkamo maisto, jie dažnai būna aštrūs, sūrūs ir riebūs, o tai tik apsunkina viską. Mums suteikiamos papildomos kalorijos, gausus mėsos asorti, sūrio gabalėliai, traškučiai ir kita. Net tada, kai atrodo, kad nevalgome, o tiesiog geriame alų su žuvimi ir riešutais, natūraliai apkrauname organizmą angliavandenių bomba, gausiai pagardinta papildoma druska, kuri taip pat sulaiko vandenį.
Alkoholis didina apetitą
Tai taip pat yra viena iš priežasčių, kodėl alkoholis mus sotina. Faktas yra tas, kad etanolis slopina smegenų sričių, atsakingų už sotumo jausmą, darbą. Žmogus tiesiog nepastebi, kad tam tikru momentu nustoja kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį. Geria ir valgo… Geria ir valgo…
Alkoholio glikeminis indeksas yra didesnis nei cukraus
Nustebsite, bet tai tiesa. Glikemijos indeksas (angliavandenių įtakos gliukozės kiekiui kraujyje koeficientas) alkoholyje yra labai aukštas. Kai tik alkoholis patenka į kraują, organizmas iš karto pradeda jį naudoti kaip energijos šaltinį.
Tokiais atvejais mūsų organizmas patekusias kalorijas suvokia kaip perteklinę energiją! Ir kol jūsų kepenys neapdoros alkoholio, visi riebalai ir angliavandeniai lauks savo eilės, taip pat vidinio „sprendimo“, kur juos išsiųsti: išleisti energijos gamybai ar padėti „sandėliams“ (t.y. nusiųsti į riebalus). Todėl nenustebkite, kad priaugate svorio.
Tai ypač pavojinga tiems, kurie mėgsta saldžius gėrimus. Saldūs vynai, kokteiliai, likeriai yra kaloringiausia alkoholio rūšis. Neretai jais užkandžiaujama ir vaisiais, desertais, pyragais, saldainiais…
Prarandamas raumenų tonusas
Alkoholis labai neigiamai veikia raumenų tonusą. O dabar paaiškinsime kodėl. Alkoholiniuose gėrimuose esantį etanolį organizmas suvokia kaip avarinės situacijos sukėlėją. Visos gyvybiškai svarbios organizmo sistemos skelbia pavojaus signalą, išleisdamos visus įmanomus išteklius nuodų apdorojimui. Ir kur gauti šių išteklių? Taip kenčia ne tik vidaus organai, bet ir raumenys.
Be to, organizme piktnaudžiaujant alkoholiu krenta hemoglobinas, daugėja riebalų, kaip jau minėjome, o baltymų, atvirkščiai, mažėja. Visa tai lemia raumenų masės, jų tonuso ir tankio sumažėjimą, žmogaus raumenys išsausėja.
Ar žinote, kaip atrodo ilgai ir užsispyrusiai alkoholiu piktnaudžiaujantis žmogus? Padidėjęs pilvas, apvalus ir išsipūtęs, paburkęs veidas, plonos kojos ir rankos…