Keletas įdomių faktų apie pinigus, kurie gali priversti jus pažvelgti į juos šiek tiek kitaip


, kartais vadinami viso blogio šaknimi, jie gali būti panaudoti nuostabiems dalykams, o gali ir sunaikinti žmones. Visą gyvenimą mes turime pinigų, kurie nuolat atsiranda ir išnyksta. Mes uždirbame savo atlyginimą ir iš jo perkame namą, automobilius, apmokame sąskaitas, perkame maistą ir būtiniausias prekes. Štai keletas faktų, kurie gali priversti jus pažvelgti į pinigus šiek tiek kitaip.

Faktai apie pinigus

1. Galvijai yra seniausia pinigų forma. Kai kuriose Afrikos dalyse karvės buvo naudojamos kaip pinigai iki XX amžiaus vidurio. Kiekviena karvės galva buvo vadinama „kaput“, o tai lotyniškai reiškia „galva“. Todėl daug karvių turėjęs žmogus turėjo daug „kaput“ arba „kapitalo“ – terminas vis dar vartojamas pinigams apibūdinti.

2. Per visą istoriją žmonės naudojo įvairias pinigų formas: muilą, kakavos pupeles, dramblio uodegos plaukus, grūdus, gyvūnų kailius, arbatą, tabaką, meškos dantis ir kt.

3. Santuokos ir moterų deivės Junonos šventykloje romėnai kaldino monetas. Iš čia kilo žodžiai „moneta“ ir „pinigai“. Romos monetų kalykla yra seniausia pasaulyje.

4. Romėnai pirmieji monetose nukaldino žmonių atvaizdus. Laimėję karą 44 m. pr. Kr. Ant monetų buvo pavaizduotas Gajus Julijus Cezaris.

5. Viduramžiais riteriai su savimi nesinešiodavo grynųjų, nes bijojo apiplėšimo.

6. Šumerai senovės Mesopotamijoje (šiuolaikiniame Irake) buvo pirmieji žmonės, kurie panaudojo metalinius pinigus – luitus. Luitų kaina priklausė nuo svorio.

7. Islandijoje kredito ir debeto kortelės naudojamos dažniau nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.

8. Iki pinigų atsiradimo žmonės naudojo mainus – paprastą prekių ar paslaugų mainų formą.

9. Jūros kriauklės kadaise buvo plačiai naudojamos kaip pinigai daugelyje pasaulio šalių.

10. Viduramžių Anglijoje pinigams laikyti buvo gaminamas specialus molinis indas, vadinamas “pygg”. Galų gale šis žodis buvo paverstas taupykle, o tai reiškia taupyklę. Todėl dauguma taupyklių gaminamos kiaulės pavidalu.

11. 1946 metais Vengrijos vyriausybė išspausdino rekordinės vertės – 100 kvintilijonų pensų – banknotus. 100 kvintilijonų yra 100 000 000 000 000 000 000.

Samprata apie pinigus

12. Žodis „bankrotas“ kilęs iš itališko žodžio “banca rotta”, kuris pažodžiui reiškia „Sulaužytas stovas“. Ankstyvosios bankininkystės laikais žmonės, kurie keisdavo, laikydavo ar skolindavo pinigus, aprašydavo savo verslą viešosios rinkos stende. Jei žmogus prarasdavo visą kapitalą, jo stendas būdavo sulaužomas.

13. Senovės romėnai druską naudojo kaip pinigų formą. Anglų kalbos žodis „salary“, reiškiantis „darbo užmokestis“, kilęs iš lotynų kalbos “sal” (druska).

14. Pirmosios monetos, ant kurių buvo atspausdintas jų nominalas, buvo nukaldintos Lidijoje (šiuolaikinėje Turkijoje) apie 600 m. pr. Kr. e. jie buvo pagaminti iš elektrono (aukso ir sidabro lydinio).

15. Anglų šnekamosios kalbos žodis „buck“ atsirado tuo metu, kai amerikiečiai gyvūnus (taip pat ir briedžius) keitė į prekes ar paslaugas.

16. Kasmet atspausdinama daugiau žaislinių monopolio pinigų nei tikrų pinigų.

17. Absoliutus pasaulio infliacijos rekordas buvo pastebėtas Zimbabvėje. 2008 m. infliacija per metus buvo 231 mln. procentų (oficialiais duomenimis).

18. Viena brangiausių monetų pasaulyje – 5 centų vertės nikelio moneta „Laisvės galva“, nukaldinta 1913 m. Jis buvo parduota 2010 m. už 3 737 500 USD.

19. Anglų kalboje yra posakis „pay through the nose“ (pažodžiui – mokėti per nosį), reiškiantis „permokėti“. Ji atsirado Airijoje per vikingų reidus – vikingams duoklės nemokėjusiems airiams buvo nukirsdinamos nosys.

20. Šiuolaikinis monetų skaičiavimo aparatas gali suskaičiuoti 2500 monetų per minutę. Banknotų skaitiklis gali suskaičiuoti 100 banknotų per 4 sekundes. Jis taip pat gali rodyti padirbtus banknotus.

21. „Viską matanti akis“, esanti piramidės viršuje ant dolerio kupiūrų, yra dieviškosios apvaizdos simbolis.

22. Doleris yra dažniausiai keičiama valiuta pasaulyje. Po jos seka euras, Japonijos jena ir svaras sterlingas.

23. Tyrimų duomenimis, raktas į laimę yra leisti pinigus potyriams, o ne turtui.

24. Tyrimai parodė, kad ginčai dėl pinigų yra pagrindinė skyrybų priežastis.

25. Paskutiniai Bobo Marley žodžiai buvo: „už pinigus gyvybės nenusipirksi“.

Išeiti iš AMP versijos