Kramtymas yra svarbus virškinimo etapas, kurio metu maistas suskaidomas į mažus gabalėlius, o tai iš tikrųjų pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą. Juk kartu su seilėmis kramtymas leidžia organizmui iš maisto gauti kuo daugiau maistinių medžiagų. Apie tai rašo “Healthline” sveikos gyvensenos žurnalas.
Kyla klausimas, ar tikrai reikia bent 32 kartus kramtyti maistą prieš jį nuryjant. Apskritai ekspertai apie kramtymą turi daug ką pasakyti. Iš tiesų, norint sukramtyti minkštą ir daug vandens turintį maistą, galima kramtyti mažiau.
Faktas tas, kad 32 kartai yra vidutinis skaičius, taikomas daugumai maisto gabalėlių.
Sunkiau kramtomam maistui, pavyzdžiui, kepsniams ir riešutams, gali prireikti iki 40 kartų. Tokiam maistui, kaip arbūzas, suskaidyti gali prireikti mažiau kramtymų – vos 10-15 kartų, – teigia ekspertai.
Kramtymas yra pirmasis virškinimo etapas
Kramtymas ir seilės suskaido ir sumaišo maistą burnoje. Iš ten, nurijus maistą, jis keliauja į stemplę. Stemplė stumia maistą į skrandį. Skrandyje maistas laikomas, kol susimaišo su fermentais, kurie toliau jį skaido, kad galėtumėte maistą panaudoti energijai gauti.
Kai skrandyje maistas pakankamai suvirškinamas, jis keliauja į plonąją žarną, kur susimaišo su dar daugiau fermentų, kurie toliau jį skaido. Maistinės medžiagos iš maisto pasisavinamos plonojoje žarnoje.
Atliekos siunčiamos į storąją žarną, vadinamąją gaubtąją žarną. Likusios atliekos išskiriamos per tiesiąją žarną ir išangę. Žmonės dažnai pamiršta kramtyti maistą arba įpranta nuryti maistą dar jo visiškai nesukramtę.
Kuo greičiau valgysite, tuo daugiau maisto būsite linkę suvalgyti. Daug kartų kramtydami lėčiau, galite sumažinti bendrą suvalgomo maisto kiekį, – aiškina mitybos ekspertai.
Įdomūs tyrimai apie maisto kramtymą
Mokslininkai nustatė, kad dažniau kramtant maistą sumažėja saldumynų užkandžiavimas vėliau dienos metu. Ekspertai teigia, kad tinkamas kramtymas gali padėti ne tik reguliuoti svorį, bet ir padidinti iš maisto gaunamų maistinių medžiagų kiekį.
Kito tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad migdolų kramtymas 25-40 kartų ne tik numalšino alkį, bet ir padidino žmonių gebėjimą geriau įsisavinti iš migdolų gaunamas maistines medžiagas.
Kas atsitinka, jei nuryjate maistą?
Kramtymas yra ne tik virškinimo proceso dalis, bet ir turi įtakos bendrai sveikatai. Žmonės, kurie nepakankamai gerai sukramto maistą prieš nuryjant, dažnai turi virškinimo problemų ir jiems kyla didesnė dehidratacijos rizika. Be to, tokiu atveju jūsų organizmas gali negaminti pakankamai fermentų, reikalingų maistui visiškai suskaidyti. Dėl to gali atsirasti virškinimo problemų, įskaitant: pilvo pūtimą, viduriavimą, rėmenį, rūgšties refliuksą, spazmus, pykinimą, odos problemas, dirglumą, virškinimo sutrikimus.