Jei kada nors gaminote patiekalą su svogūnais, tikriausiai liejote ašaras lupdami ir pjaustydami šią daržovę.
Kodėl taip nutinka?
Iš tiesų atsakymas paprastas: pažeidus svogūnų ląsteles, išsiskiria ypatinga medžiaga, kuri dirgina akių gleivinę. Gera žinia ta, kad ji negali sukelti jokios rimtos žalos (nepaisant ašarų).
Kad išvengtumėte nemalonių pojūčių, pasinaudokite šiais patarimais.
Pasiimkite aštrų peilį
Peilis, kuriuo ketinate pjaustyti svogūną, turėtų būti kuo aštresnis, o jūsų veiksmai – greiti. Taip pažeisite mažiau svogūno ląstelių, o garai nespės sukelti stipraus akies gleivinės sudirginimo.
Peilį nuplaukite šaltu vandeniu
Tai gana paprasta: skystis paprasčiausiai nuplaus agresyvias medžiagas, kurios sukelia jūsų ašaras.
Atvėsinkite svogūną
Prieš pradėdami pjaustyti, pabandykite svogūną kuriam laikui palikti šaldiklyje – naudingosios svogūno savybės nepasikeis, tačiau cheminė reakcija sulėtės ir jį bus lengviau paruošti.