Granato pavadinimas kilęs iš lotyniško žodžio “granatus”, kuris reiškia „grūdėtas“. Yra daugiau nei dešimt veislių, kurios skiriasi viena nuo kitos pagal skonį. Veislių spalvos turi tam tikrų skirtumų. Juos vienija tai, kad vaisiai susideda iš daugybės grūdų. Jie yra atskirti vienas nuo kito membrana.
Šiame straipsnyje aptariame granatų vaisių ir sulčių nauda daugelio ligų profilaktikai ir apie tai, kodėl granatus turėtumėte įtraukti į savo kasdienį racioną.
NAUDINGOS GRANATŲ SAVYBĖS
Granatai laikomi vienu galingiausių augalinės kilmės antiseptikų. Sergant stomatitu, faringitu, burną ir gerklę gerai skalauti granatų žievelių nuoviru arba sulčių tirpalu.
Sultyse ar nuovire esantys taninai veikia skausmą malšinančiai, o infekciją naikina organinės rūgštys.
Granatuose yra daug vitaminų B6, B12, C ir P. Šie vitaminai lėtina senėjimo procesą. Esant odos pažeidimams, jie pagerina atsigavimo procesą, daro odą elastingą ir lygią.
Kai kurie vaisiai yra priimtini diabetikams. Granatai yra vienas iš jų. Geriant po pusę arbatinio šaukštelio granatų sulčių keturis kartus per dieną, prieš valgį, sergantiesiems šia liga labai sumažėja cukraus kiekis kraujyje.
Granatų sultys, kaip ir jų sėklos, padeda tiems, kurie prarado apetitą, atkuria virškinimo procesą, nes pagreitėja medžiagų apykaita. Kadangi granatų sultyse yra daug rūgščių, rekomenduojama jas praskiesti vandeniu. Mitybos specialistai pataria ruošiant salotas naudoti granatų sėklas.
Granatas ne tik palaiko imunitetą, bet ir padeda sergant mažakraujyste, atkuria energiją po ilgos ligos.
AR GRANATŲ SĖKLOS VALGOMOS?
Taip. Kadangi sėklose yra daug vitaminų E ir F, kurios normalizuoja organizmo hormonų pusiausvyrą, taip pat skatina žarnyno darbą, juos valgyti ne tik galima, bet ir būtina.
Yra tik viena sąlyga – žarnynas turi būti sveikas. Jei yra žarnyno liga, tada gydytojai nepataria valgyti granatų.
Vaikams granatas naudingas apetitui palaikyti ir dantenoms stiprinti. Iki trejų metų granatas dar nerekomenduojamas esant silpnam žarnynui.