Tyrimai rodo, kad tam tikri vitaminai ir kai kurios kitos medžiagos gali padėti palengvinti artrito – ligos, kuriai būdingas sąnarių skausmas ir uždegimas, – simptomus. Jos taip pat gali sulėtinti ligos progresavimą. Ekspertai papasakojo, ką reikėtų įtraukti į savo mitybą.
Vitaminas A
Jis gali palengvinti reumatoidiniu artritu ir osteoartritu sergančių pacientų skausmą. Geri vitamino A šaltiniai yra tokie maisto produktai kaip morkos, špinatai, kepenys, kiaušiniai, o pienas taip pat praturtintas vitaminu A.
Vitaminas C
Tyrimai parodė, kad jis gali būti naudingas daugumai žmonių, sergančių ankstyvuoju osteoartritu. Vitamino C, arba askorbo rūgšties, nemažai yra daugelyje uogų, vaisių ir daržovių. Ypač daug jo yra muskusiniuose melionuose, pomidoruose, paprikose, braškėse ir kiviuose.
Vitaminas E
Žinoma, kad dėl antioksidacinio ir priešuždegiminio poveikio jis gali užkirsti kelią osteoartritui ir palengvinti ligos būklę. Nemažai tyrimų rodo, kad jis taip pat lėtina ligos progresavimą. Vitamino E yra tokiuose maisto produktuose kaip mangai, avokadai, žemės riešutai, kopūstai, moliūgai, paprikos, migdolai, saulėgrąžų sėklos, žemės riešutų sviestas, špinatai ir brokoliai.
Vitaminas K
Jo sudėtyje yra baltymo osteokalcino, kuris reikalingas sveiko kaulinio audinio gamybai organizme. Tyrimai parodė, kad pakankamas vitamino K kiekis padeda išvengti osteoartrito pablogėjimo. Geri šios grupės vitaminų šaltiniai yra kopūstai, špinatai, brokoliai, augaliniai aliejai, kai kurie sūriai, kiaušinio trynys ir fermentuoti maisto produktai, pavyzdžiui, rauginti kopūstai ir kefyras.
Taip pat naudingi sergantiesiems artritu:
- kalcis – mineralas, padedantis išlaikyti stiprius dantis ir kaulus. Jo šaltiniai yra špinatai, brokoliai, kopūstai, jogurtas, sūris, pienas, lašiša ir konservuotos sardinės;
- kolagenas – baltymas, sudarytas iš aminorūgščių. Jis palaiko jungiamuosius audinius ir yra tokiuose maisto produktuose kaip kaulų sultinys ir vištiena;
- Omega-3 – riebalų rūgštys, mažinančios uždegimą. Geriausias jų šaltinis – riebios jūros žuvys.