Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Špinatai naudingi sveikatai: keletas privalumų, apie kuriuos galbūt nežinojote

3 min. skaitymo

Pirmiausia reikia žinoti, kad špinatai turi mažai kalorijų, 90 % vandens, todėl jų dažnai galima įtraukti į mitybos racioną. Špinatus galima troškinti, virti garuose ir dėti į salotas.

Špinatai naudingi tuo, kad juose yra vitaminų ir antioksidantų, kurie apsaugo nuo lėtinių ligų ir skatina smegenų, akių ir širdies sveikatą. Apie špinatų naudą pasakoja mitybos specialistė Cynthia Sass.

Kontroliuoja kraujospūdį

Špinatai yra nitratų – natūralios cheminės medžiagos, galinčios praplėsti kraujagysles – šaltinis. Jie padeda pagerinti kraujotaką ir sumažinti širdžiai tenkančią naštą.

Špinatų gėrimas gali sumažinti kraujospūdį. Tyrimai parodė, kad išgėrus špinatų gėrimo kraujospūdis išliko žemas kelias valandas.

Apsaugo nuo ligų

Špinatuose esantys junginiai gali sumažinti oksidacinį stresą, kuris gali padidinti kelių lėtinių ligų (širdies ligų ar 2 tipo diabeto) riziką. Taigi valgykite daugiau špinatų, kad apsisaugotumėte nuo lėtinių ligų.

Oksidacinis stresas – tai antioksidantų ir kenksmingų medžiagų, pažeidžiančių jūsų ląsteles, pusiausvyros sutrikimas.

Špinatai

Turi maistingųjų medžiagų

Trijuose puodeliuose špinatų yra daugiau kaip 300 % vitamino K paros normos. Žalumynuose taip pat gausu vitaminų A ir C. Vitaminas K ir A palaiko kaulų tvirtumą, o vitaminas C padeda gydyti žaizdas. Špinatuose taip pat gausu folio rūgšties, vitamino B, geležies, magnio, kalio ir kalcio.

Palaiko akių sveikatą

Špinatuose yra antioksidanto liuteino, kuris mažina su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Dėl šios ligos gali sutrikti aštrus centrinis regėjimas, kuris būtinas vairuojant ir skaitant.

Tyrimai parodė, kad liuteino turtingi špinatai apsaugo akis ir veikia kaip vidiniai regėjimo akiniai nuo saulės.

Palaiko kognityvines funkcijas

Tyrimais nustatyta, kad žmonės, kasdien suvalgantys vieną ar dvi porcijas špinatų, išlaikė tokius pačius pažintinius gebėjimus kaip ir 7 metais jaunesni už juos.

Atkreipkite dėmesį, kad kepdami špinatai praranda didelę liuteino dozę, todėl geriau juos valgyti žalius salotose. Verdant špinatus garuose išsaugomas vitaminas C, o blanširuoti yra geriau. Virti špinatai padidina vitamino A kiekį.

Pabandykite špinatų dėti į rytinius pusryčius su kiaušiniene ir avokadu, į daržovių salotas ir vaisių kokteilius arba virti juos garuose.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus