Pirmiausia reikia žinoti, kad špinatai turi mažai kalorijų, 90 % vandens, todėl jų dažnai galima įtraukti į mitybos racioną. Špinatus galima troškinti, virti garuose ir dėti į salotas.
Špinatai naudingi tuo, kad juose yra vitaminų ir antioksidantų, kurie apsaugo nuo lėtinių ligų ir skatina smegenų, akių ir širdies sveikatą. Apie špinatų naudą pasakoja mitybos specialistė Cynthia Sass.
Kontroliuoja kraujospūdį
Špinatai yra nitratų – natūralios cheminės medžiagos, galinčios praplėsti kraujagysles – šaltinis. Jie padeda pagerinti kraujotaką ir sumažinti širdžiai tenkančią naštą.
Špinatų gėrimas gali sumažinti kraujospūdį. Tyrimai parodė, kad išgėrus špinatų gėrimo kraujospūdis išliko žemas kelias valandas.
Apsaugo nuo ligų
Špinatuose esantys junginiai gali sumažinti oksidacinį stresą, kuris gali padidinti kelių lėtinių ligų (širdies ligų ar 2 tipo diabeto) riziką. Taigi valgykite daugiau špinatų, kad apsisaugotumėte nuo lėtinių ligų.
Oksidacinis stresas – tai antioksidantų ir kenksmingų medžiagų, pažeidžiančių jūsų ląsteles, pusiausvyros sutrikimas.
Turi maistingųjų medžiagų
Trijuose puodeliuose špinatų yra daugiau kaip 300 % vitamino K paros normos. Žalumynuose taip pat gausu vitaminų A ir C. Vitaminas K ir A palaiko kaulų tvirtumą, o vitaminas C padeda gydyti žaizdas. Špinatuose taip pat gausu folio rūgšties, vitamino B, geležies, magnio, kalio ir kalcio.
Palaiko akių sveikatą
Špinatuose yra antioksidanto liuteino, kuris mažina su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Dėl šios ligos gali sutrikti aštrus centrinis regėjimas, kuris būtinas vairuojant ir skaitant.
Tyrimai parodė, kad liuteino turtingi špinatai apsaugo akis ir veikia kaip vidiniai regėjimo akiniai nuo saulės.
Palaiko kognityvines funkcijas
Tyrimais nustatyta, kad žmonės, kasdien suvalgantys vieną ar dvi porcijas špinatų, išlaikė tokius pačius pažintinius gebėjimus kaip ir 7 metais jaunesni už juos.
Atkreipkite dėmesį, kad kepdami špinatai praranda didelę liuteino dozę, todėl geriau juos valgyti žalius salotose. Verdant špinatus garuose išsaugomas vitaminas C, o blanširuoti yra geriau. Virti špinatai padidina vitamino A kiekį.
Pabandykite špinatų dėti į rytinius pusryčius su kiaušiniene ir avokadu, į daržovių salotas ir vaisių kokteilius arba virti juos garuose.