Dabar visuotinai manoma, kad sviestas, kurio riebumas mažesnis nei 80 %, nėra natūralus. Iš tikrųjų tai yra mitas. Papasakosime, kaip yra iš tikrųjų.
Kuris sviestas yra geresnis: 82,5 % ar 72,5 %?
Yra trys pagrindinės sviesto rūšys: įprastas sviestas, kurio riebumas 82,5 %, mėgėjiškas sviestas (80 %) ir “dietinis” sviestas (72,5 %). Jie skiriasi tik riebalų kiekiu savo sudėtyje. Riebalų procentinė dalis svieste nėra tiesiogiai susijusi su augalinių riebalų ar transriebalų kiekiu.
Sviestas, kuriame yra 82,5 % riebalų, yra sodresnio skonio ir tinka sumuštiniams bei padažams gaminti.
Kepimui galite naudoti mažiau riebų sviestą.
Be to, 72,5 % riebumo sviestas rekomenduojamas tiems, kuriems dėl skrandžio, kasos ir kepenų ligų draudžiama vartoti daug riebalų turintį maistą, taip pat tiems, kurie stebi savo figūrą.
Priklausomai nuo žaliavos, iš kurios gaminamas produktas, sviestas dar skirstomas į:
- saldų sviestą, kuris gaminamas iš atskirtų pasterizuotų grietinėlės dalių;
- saldžios grietinėlės sviestas – gaminamas iš tos pačios grietinėlės, tačiau į jį pridedama kultūrų;
- sūdytas sviestas – produktas, pagamintas iš karvės pieno, į kurį pridėta valgomosios druskos.
Taigi, sviesto kokybė nepriklauso nuo riebalų procentinės dalies. Svarbiausia, kad produkte nebūtų augalinių priedų, krakmolo, cukraus ir dažiklių.