Mikrobangų krosnelė per kelias dešimtis sekundžių sušildo vakarienę, sriubą ar kavą. Tačiau kartu ji gali pažadinti ir procesus, kurių plika akimi nematome – nuo cheminių medžiagų skilimo iki mikroplastiko išsiskyrimo į maistą. Būtent todėl vis daugiau ekspertų ragina atkreipti dėmesį į tai, kokius indus dedame į mikrobangų krosnelę.
Nors kai kurie plastikiniai konteineriai pažymėti kaip „saugūs mikrobangų krosnelei“, tai nebūtinai reiškia, kad jie visiškai saugūs sveikatai. Tyrimai rodo, kad kaitinant plastiką kyla rizika į maistą išsiskirti mikroskopinėms dalelėms ir cheminių medžiagų likučiams.
Stiklas ir keramika – saugiausi pasirinkimai
Ekspertai pabrėžia: kai kalbama apie mikrobangų krosnelę, saugiausias pasirinkimas visada bus stiklas arba keramika.
Šios medžiagos:
- neįkaista pačios, o perduoda energiją maistui,
- neskyla nuo temperatūros,
- neturi organinių cheminių priedų, galinčių reaguoti šildant.
Tačiau keramiką rekomenduojama rinktis atsargiai. Jeigu tai rankų darbo arba dekoratyvinė keramika, glazūroje gali būti švino ar kitų sunkiųjų metalų. Kaitinant jie gali patekti į maistą, todėl tokių indų mikrobangų krosnelėje naudoti nereikėtų.
Plastikas – rizikingiausias mikrobangų „svečias“
Dauguma plastikinių maisto dėžučių iš pirmo žvilgsnio atrodo saugios – ypač jei ant jų puikuojasi ženklas „tinka mikrobangų krosnelei“. Tačiau, kaip aiškina toksikologai, tai nereiškia, kad kaitinant jose nevyks mikroskopiniai skilimo procesai.
Yra kelios pagrindinės rizikos:
1. Mikroplastiko išsiskyrimas
Kaitinant plastiko paviršius pradeda irti, ypač:
- jei indas subraižytas,
- naudotas daug kartų,
- jame šildomas riebus arba rūgštus maistas.
Mikroplastikas gali patekti tiesiai į maistą – o šios dalelės, anot mokslininkų, mūsų organizme lengvai kaupiasi ir daro poveikį ląstelėms.
2. Bisfenoliai (BPA, BPS ir kiti)
Polikarbonatiniai indai gaminami iš bisfenolių – medžiagų, kurios gali veikti hormonų sistemą. Kaitinant jų išsiskyrimas paspartėja, todėl tokie indai mikrobangų krosnelei tikrai netinka.
3. „Be BPA“ nėra lygu „visiškai saugu“
Polipropilenas (Nr. 5 plastikas) laikomas vienu saugiausių plastikų variantų, tačiau ir jame vis tiek yra cheminių stabilizatorių, kurie kaitinant gali migruoti į maistą.
Dėl to ekspertai daro bendrą išvadą: plastiką mikrobangų krosnelėje geriau pakeisti stiklu arba keramika.

Popierius – tik tam tikrais atvejais
Mikrobangų krosnelėje saugu naudoti:
- baltus popierinius rankšluosčius,
- paprastas baltas popierines lėkštes.
Tačiau verta vengti:
- spalvoto ar dekoruoto popieriaus,
- riebalams atsparios dangos turinčių lėkščių,
- rudų išsinešimo maišelių.
Kai kurios dangos gali ištirpti, išskirti kvapų, net užsidegti.
Metalas – kategoriškai ne
Jokios išimties: metalas mikrobangų krosnelėje kelia kibirkščiavimą, atspindi bangas, gali sugadinti prietaisą ir sukelti gaisrą.
Galutinė išvada
Nors mikrobangų krosnelė – patogus įrenginys, ji reikalauja tinkamos „draugijos“. Ekspertai sako vienareikšmiškai:
Saugiausia į mikrobangų krosnelę dėti tik stiklinius arba keramikinius indus. Plastikas turėtų būti paskutinė išeitis – net jei jis pažymėtas kaip saugus.
Stiklas ir keramika apsaugo ne tik jūsų maistą, bet ir sveikatą. O pati mikrobangų krosnelė tarnaus ilgiau ir be rizikingų incidentų.


