Alyvuogių aliejus – tikras kulinarinis lobis, naudojamas daugybėje patiekalų. Tačiau tai nėra pigiausias padažas, ir daugelis nori kuo ilgiau išsaugoti jo skonį ir naudingas savybes.
Kokia yra pagrindinė klaida laikant alyvuogių aliejų?
„Hello Fresh“ vyresnioji receptų kūrimo vadovė Mimi Morley perspėjo, kad daugelis virėjų vis dar neteisingai naudoja ypač tyrą alyvuogių aliejų.
Alyvuogių aliejus yra svarbus ingredientas dėl savo gebėjimo sustiprinti skonį ir suteikti patiekalui sodrumo. Jame taip pat gausu sveikųjų riebalų ir antioksidantų, kurie palaiko širdies sveikatą ir gali sumažinti uždegimą.
„Skirtumas tarp teisingo ir neteisingo ypač tyro alyvuogių aliejaus naudojimo gali būti dramatiškas. Jei aliejus naudojamas neteisingai, jis praranda skonį, sodrumą ir šviežumą, todėl maistas tampa beskonis“, – sako Mimi.
Kaip ilgiau išlaikyti alyvuogių aliejų šviežią
Net ir brangiausias ypač tyras alyvuogių aliejus greitai suges, jei bus laikomas netinkamai. Skaidrūs buteliai, palikti šiltose, šviesiose virtuvėse, gali prarasti savo skonį gerokai anksčiau, nei sunaudosite visą aliejų.
„Deguonis ir šviesa pradeda skaidyti alyvuogių aliejų nuo pat jo spaudimo momento. Atidarius butelį, skaidymasis pagreitėja. Štai kodėl virėjai dažnai kasdieniam naudojimui aliejų pila į mažesnius, tamsius butelius, o likusį kiekį sandariai užsandarintą laiko vėsioje spintelėje“, – teigė ekspertė.
Ji pataria ypač tyrą alyvuogių aliejų laikyti tamsaus stiklo buteliuke vėsioje spintelėje, o likusį kiekį sandariai uždarytą. Įsitikinkite, kad dangtelis sandariai užsuktas, arba naudokite kamštį, kad nepatektų oras.