Ar kada nors susimąstėte, kodėl ekspertai rekomenduoja nevirinti vandens virdulyje pakartotinai? Sužinokite, kokios nematomos problemos slypi šiame, atrodytų, nekaltame įprotyje.
Po rytinės arbatos virdulyje likęs vanduo atrodo idealus kavos porcijai. Tad kam jį išpilti ir užpilti nauju, jei galima tiesiog dar kartą paspausti įjungimo mygtuką, kad vanduo vėl užvirtų?
Tačiau, kaip paaiškėjo, šis atrodytų nekaltas įprotis gali pakenkti mūsų sveikatai. Ekspertai aiškina, kodėl vandens pakartotinis virimas turėtų būti visam laikui atsisakytas.
Šiltas virdulys – tikras mikroorganizmų ir grybelių rojus
„Nėra jokios būtinybės virinti vandenį antrą kartą. Jame gali būti įvairių mikrobų ir grybelių gyvybinių produktų“, – sako specialistė.
Jos žodžiai aiškūs: kai vanduo virdulyje atvėsta, jis nebėra sterilus. Jis aktyviai kontaktuoja su oru ir smulkiomis aplinkos dalelėmis. O kas vyksta šiltame, drėgname virdulyje, kuriame neseniai virė vanduo?
Jis tampa idealia terpė įvairių bakterijų, mikrobų ir grybelių dauginimuisi. Kitą kartą verdant jūs ne sunaikinate šių „gyvybės produktų“ pėdsakus, o tik papildomai apdorojate juos karščiu, kuris nepadaro vandens švaresnio ar saugesnio.
Kaip tinkamai virinti vandenį?
Norėdami sumažinti riziką ir mėgautis tikrai švariu bei saugiu vandeniu savo gėrimams, laikykitės šių paprastų taisyklių:
- Visada naudokite šviežią vandenį: kiekvienam virimui pilkite šviežią, šaltą vandenį tiesiai iš čiaupo.
- Neleiskite vandeniui stovėti virdulyje: po naudojimo išpilkite likusį vandenį. Neleiskite jam stovėti ir atvėsti viduje.
- Reguliariai valykite virdulį: nepamirškite reguliariai šalinti kalkių nuosėdų. Kalkės ne tik blogina prietaiso veikimą, bet gali būti ir mikroorganizmų prieglobstis.
- Pagalvokite apie filtravimą: jei jūsų vandens kokybė kelia abejonių, apsvarstykite galimybę įsirengti namų vandens filtrą. Tai padės pašalinti dalį nepageidaujamų priemaišų prieš patenkant į virdulį.
Greitas patarimas: kaip per 15 minučių išvalyti virdulį nuo kalkių?
Reguliarus virdulio valymas nuo kalkių ne tik prailgina jo tarnavimo laiką, bet ir pagerina vandens skonį, o kartu ir jūsų gėrimų kokybę. Štai greitas ir veiksmingas būdas:
- Naudokite citrinos rūgštį: į virdulį įpilkite 1-1,5 l vandens. Įberkite 1–2 arbatinius šaukštelius citrinos rūgšties (priklausomai nuo užterštumo lygio).
- Užvirinkite ir palikite pastovėti: kai tik užvirs, išjunkite virdulį ir palikite tirpalą 10–15 minučių. Matysite, kaip kalkės pradeda atsilaisvinti.
- Kruopščiai išskalaukite: kai tirpalas atvės, išpilkite jį ir kelis kartus gerai išskalaukite virdulį švariu vandeniu. Saugumo sumetimais galite dar kartą užvirti švarų vandenį ir jį išpilti, kad pašalintumėte rūgšties likučius.
Šis paprastas metodas padės palaikyti jūsų virdulį puikios būklės ir užtikrins vandens švarą.