Naminis obuolių šampanas arba sidras geriausiai primena rudenį bei obuolių derlių. Jį labai lengva pagaminti ir tai puikus būdas sunaudoti visus likusius obuolius, kurie, kaip manėte iš pradžių, virs obuolių pyragais ir sultimis.
Kategorija: | Gėrimai |
Virtuvė: | Lietuviška |
Porcijos: | 10 |
Paruošimas
1. Tikram sidrui reikia tik obuolių sulčių, o ne sėklų, žievelių ir pan.
2. Sultys. Taigi, nuskynę obuolius, turite juos stambiai supjaustyti ir išspausti sultis. Sultys bus ne skaidrios, o drumstos, su plaukiojančiomis dalelėmis. Veikiant specialiems fermentams, obuolių sultys tampa rudos, tačiau neišsigąskite - laikui bėgant jos pašviesės. Minkštime gausu pektino, todėl jį galima naudoti įvairiems kitiems tikslams, tačiau obuolių sidro gamybai jis nereikalingas.
3. Fermentacija. Kad visą tai taptų sidru, obuolių sultys turi būti fermentuojamos. Fermentacijos metu obuoliuose esantis cukrus virsta alkoholiu. Obuoliuose yra natūralių mielių. Šiame etape naminis gėrimas skiriasi nuo pramoninio. Yra įvairių būdų apsaugoti misą nuo patogenų: sultys gali būti filtruojamos (kad būtų pašalinta dalis nuosėdų, kuriose paprastai yra daugiau mikroorganizmų) arba pasterizuojamos, tačiau dažniausiai naudojamas būdas - pridėti šiek tiek sieros dioksido (SO2). Sieros dioksidas sunaikina visus sultyse esančius mikroorganizmus, todėl sidro gamintojai gali pradėti nuo švaraus lapo. Tačiau jei pirmajame etape obuolius gerai nuplovėte, gėrime nereikia papildomų cheminių medžiagų. Šiame etape galite naudoti natūralias mieles arba į obuolių sultis įmaišyti jau paruoštų mielių. Atkreipkite dėmesį, kad aukštesnėje temperatūroje fermentacija vyksta greičiau, tačiau ji suteikia kitokį skonį nei lėtesnė fermentacija žemesnėje temperatūroje. Paprastai naudojama ne aukštesnė kaip 22 °C temperatūra. Fermentacijos procesas trunka nuo kelių dienų iki kelių savaičių. Pabaigoje turėsite alkoholinį obuolių sidrą.
4. Išimkite nuosėdas ir surenkite antrą fermentaciją. Po kurio laiko mielės pradeda lėtėti, nes sumažėja maisto (cukraus). Skystis atsargiai nuimamas nuo nuosėdų ir supilamas į naujus švarius fermentacijos butelius. Šiame etape susidaro nedaug naujo alkoholio, tačiau skonis keičiasi dar kelias savaites. Šiame etape į sidrą galima įmaišyti prieskonių, pavyzdžiui, vanilės, ryškių uogų - gervuogių, mėlynių. Tačiau tada fermentacijos procesas įsibėgės, reikia kontroliuoti cukraus kiekį.
5. Išpilstymas į butelius. Šio etapo pabaigoje sidras būna visiškai skaidrus, tinkamas išpilstyti į butelius.
2. Sultys. Taigi, nuskynę obuolius, turite juos stambiai supjaustyti ir išspausti sultis. Sultys bus ne skaidrios, o drumstos, su plaukiojančiomis dalelėmis. Veikiant specialiems fermentams, obuolių sultys tampa rudos, tačiau neišsigąskite - laikui bėgant jos pašviesės. Minkštime gausu pektino, todėl jį galima naudoti įvairiems kitiems tikslams, tačiau obuolių sidro gamybai jis nereikalingas.
3. Fermentacija. Kad visą tai taptų sidru, obuolių sultys turi būti fermentuojamos. Fermentacijos metu obuoliuose esantis cukrus virsta alkoholiu. Obuoliuose yra natūralių mielių. Šiame etape naminis gėrimas skiriasi nuo pramoninio. Yra įvairių būdų apsaugoti misą nuo patogenų: sultys gali būti filtruojamos (kad būtų pašalinta dalis nuosėdų, kuriose paprastai yra daugiau mikroorganizmų) arba pasterizuojamos, tačiau dažniausiai naudojamas būdas - pridėti šiek tiek sieros dioksido (SO2). Sieros dioksidas sunaikina visus sultyse esančius mikroorganizmus, todėl sidro gamintojai gali pradėti nuo švaraus lapo. Tačiau jei pirmajame etape obuolius gerai nuplovėte, gėrime nereikia papildomų cheminių medžiagų. Šiame etape galite naudoti natūralias mieles arba į obuolių sultis įmaišyti jau paruoštų mielių. Atkreipkite dėmesį, kad aukštesnėje temperatūroje fermentacija vyksta greičiau, tačiau ji suteikia kitokį skonį nei lėtesnė fermentacija žemesnėje temperatūroje. Paprastai naudojama ne aukštesnė kaip 22 °C temperatūra. Fermentacijos procesas trunka nuo kelių dienų iki kelių savaičių. Pabaigoje turėsite alkoholinį obuolių sidrą.
4. Išimkite nuosėdas ir surenkite antrą fermentaciją. Po kurio laiko mielės pradeda lėtėti, nes sumažėja maisto (cukraus). Skystis atsargiai nuimamas nuo nuosėdų ir supilamas į naujus švarius fermentacijos butelius. Šiame etape susidaro nedaug naujo alkoholio, tačiau skonis keičiasi dar kelias savaites. Šiame etape į sidrą galima įmaišyti prieskonių, pavyzdžiui, vanilės, ryškių uogų - gervuogių, mėlynių. Tačiau tada fermentacijos procesas įsibėgės, reikia kontroliuoti cukraus kiekį.
5. Išpilstymas į butelius. Šio etapo pabaigoje sidras būna visiškai skaidrus, tinkamas išpilstyti į butelius.
Ingredientai
* Obuoliai
* Cukrus
* Mielės
* Prieskoniai (nebūtina)
* Cukrus
* Mielės
* Prieskoniai (nebūtina)
Siųsti atsiliepimą