„Baisiau už cigaretes ir alkoholį: daugelio pamėgta arbata pasirodė esanti mirtina – ekspertai pataria jos nepirkti“, – skelbia straipsnio antraštė tinklalapyje Pensnews.ru. Jos populiarumas sparčiai auga dėl daugybės naudingų savybių. Tačiau, kaip ir bet kuris kitas produktas, yerba mate turi savo privalumų ir trūkumų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti.
Yerba mate nauda
Matėje gausu vitaminų A, B ir C, taip pat mineralų, tokių kaip magnis ir kalis. Šiame gėrime yra antioksidantų ir polifenolių, todėl jis yra galingas maistinių medžiagų šaltinis. Didelis kofeino ir teobromino kiekis suteikia yerba mate tonizuojantį poveikį, todėl ji yra populiari kavos alternatyva.
Galimas pavojus
Nepaisant naudos, yerba mate gali kelti tam tikrą pavojų sveikatai. Tyrimai rodo, kad joje gali būti kancerogeninių medžiagų, ypač jei ji ruošiama su karštu vandeniu (daugiau nei 65 laipsnių Celsijaus). Dėl to padidėja stemplės vėžio išsivystymo rizika.
Kaip sumažinti riziką
Norint sumažinti riziką geriant yerba mate, svarbu kontroliuoti virimo temperatūrą – neviršyti 70-80 laipsnių. Patartina vengti derinti šį gėrimą su alkoholiu ir tabaku. Svarbus vaidmuo tenka ir saikingumui: apribokite vartojimą iki 2-3 puodelių per savaitę.
Taigi, yerba mate yra ne tik skanus ir žvalinantis gėrimas, bet ir dvigubą dugną turintis produktas. Atsargiai ir laikydamiesi rekomendacijų, galite mėgautis jo teikiama nauda nepakenkdami savo sveikatai. Ši unikali arbata gali praturtinti jūsų mitybą ir suteikti energijos pliūpsnį, jei į jos vartojimą žiūrėsite išmintingai.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą