Galite nusipirkti krūvą butelių chemikalų, skirtų kenkėjams naikinti sode, kurie nuodija ne tik dirvožemį, bet ir patį derlių. Arba galite pasiimti iš virtuvės maišelį sodos ir apsieiti be chemikalų.
Kodėl sode naudoti kepimo sodą?
Balti milteliai iš virtuvės gali daryti stebuklus sode. Įprasta kepimo soda padės be jokių problemų gauti ekologišką derlių. Tad kodėl į sodą neštis natrio hidrokarbonatą?
Jei vandenyje ištirpinsite kepimo sodą, pH lygis žymiai padidės. O tai kelia mirtiną pavojų daugumai grybelinių ligų, todėl apie miltligę pamiršite amžiams. Amarai ir voratinklinės erkės taip pat netoleruos tokio šarminio dušo.
Tuo tarpu patiems sodo augalams šis tirpalas yra visiškai saugus. Žinoma, jei jis naudojamas protingomis proporcijomis. Svarbu atkreipti dėmesį, kad į tirpalą būtinai įberkite šiek tiek muilo. Tokiu būdu tirpalas išliks ant daržovių lapų ir nenutekės į žemę.
Kaip paruošti tirpalą
Taigi, norint atsikratyti vikšrų, amarų ir erkių, paimkite 5 šaukštus kepimo sodos. Ištirpinkite miltelius kibire šilto vandens. Įpilkite 2 šaukštus skysto skalbimo muilo. Jame neturėtų būti dažiklių ar kvapiųjų medžiagų.
Sumaišykite, pripildykite purkštuvą ir nedelsdami užtepkite ant sodo – tirpalo ilgai laikyti negalima, jis turi būti šviežiai paruoštas. Daržoves geriau apdoroti vakare. Tai daryti leidžiama dieną, jei oras debesuotas ir be vėjo. Priešingu atveju ant lapų gali atsirasti saulės nudegimų.
Augalus purkškite ne tik iš viršaus. Taip pat būtinai apipurkškite gydančiąja priemone apatinę lapų pusę. Būtent čia paprastai slepiasi didžioji dauguma kenkėjų. Tai padės išvengti miltligės atsiradimo ant cukinijų, agurkų, agrastų ir rožių. Kartokite šią paprastą procedūrą kas 10 dienų.
Jei kopūstus ir braškes vargina šliužai, dar labiau palengvinkite šį procesą. Aplink lysves ir eilėse paskleiskite sausos kepimo sodos takus. Kenkėjai negalės įveikti tokio šarminio barjero. Atminkite, kad po kiekvieno lietaus sodą reikia pabarstyti kepimo soda.