Daugelis žmonių mano, kad ši procedūra nereikalinga, nes žievelės niekas nevalgo. Gydytojai turi kitokią nuomonę. Jie primygtinai rekomenduoja prieš valgant mandarinus ir apelsinus juos nuplauti.
Specialistai primena: nors citrusiniai vaisiai išties labai naudingi, nerimą kartais kelia jų transportavimo ir laikymo būdas.
Pavyzdžiui, dažnai, siekiant užtikrinti kuo ilgesnį galiojimo laiką ir patrauklią išvaizdą, citrusiniai vaisiai prieš transportavimą apdorojami specialiais cheminiais konservantais. Nors jie neleidžia plisti grybams ir pelėsiams, jie vis tiek gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą.
Kenksmingos medžiagos
Vienas iš šių konservantų yra imazalilas – aliejinis skystis, blogai tirpstantis vandenyje. Jis kelia grėsmę endokrininei sistemai, o didelėmis dozėmis gali būti tikras kancerogenas.
Naudojamas citrusinių vaisių puvimo prevencijai ir šviežumo išsaugojimui, tiabendazolas gali sudirginti odą ir gleivines, taip pat sukelti alergines reakcijas.
Ortofenilfenolis, naudojamas ne tik apdorojant vaisius, siekiant dezinfekuoti konteinerius ar pakavimo medžiagas, taip pat gali sukelti tokias pačias reakcijas. Šios medžiagos lengvai patenka ant rankų, indų, prasiskverbia į kūną.
Pavojaus pašalinimas
Norint jų atsikratyti, neužtenka nuplauti citrusinius vaisius paprastu vandeniu, rekomenduojama naudoti valymo tirpalą.
Tai gali būti acto ir vandens mišinys (1–3) arba šilto vandens (1 l) mišinys su soda (šaukštas).
Tokiu būdu citrusinius vaisius reikia plauti 10 minučių.
Tada juos reikia kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu ir švelniai nusausinti rankšluosčiu ar servetėle.
Šaltinis: Sports.kz