Kai žmogaus organizmas sensta, kartu atsiranda viso kūno skausmai, žili plaukai ir raukšlės. Kartu gali pasireikšti ir su amžiumi susijusios problemos, tokios kaip širdies ligos, osteoporozė ir kognityvinių funkcijų pablogėjimas. Todėl žmonėms patariama pereiti prie sveikos mitybos, kurioje gausu vaisių, daržovių, riešutų ir pilno grūdo produktų, galinčių palaikyti fizinę ir kognityvinę sveikatą.
Atskirai reikėtų pagalvoti apie kiaušinių įtraukimą į savo racioną, nes juose yra kai kurių pagrindinių maistinių medžiagų, svarbių sveikam senėjimui, išskirtiniame interviu „Health Digest“ pažymi „Elite Sports“ mitybos specialistas Tony Castillo.
„Kiaušiniai yra geras aukštos kokybės baltymų ir puikus vitamino B12 šaltinis, taip pat tokių maistinių medžiagų kaip cholinas (25 proc. dienos vertės dideliame kiaušinyje) ir vitaminas D (6 proc. dienos vertės dideliame kiaušinyje)“, – pabrėžia T. Castillo.
2018 m. žurnale „Journal of the American College of Nutrition“ paskelbtame tyrime teigiama, kad cholinas ir liuteinas skatina smegenų vystymąsi ankstyvame amžiuje ir taip pat gali užkirsti kelią kognityvinių funkcijų silpnėjimui ateityje.
Mitybos specialistas aiškina, kad cholinas yra labai svarbus ląstelių struktūriniam vientisumui ir signalų perdavimui.
2024 m. žurnale „Nutrients“ atlikto tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurie vidutiniame amžiuje valgė kiaušinius, kognityvinės funkcijos vėlesniame suaugusiųjų amžiuje buvo geresnės. Net vyresni nei 60 metų vyrai, kurie valgė daugiau kiaušinių, po 16 metų geriau atliko atminties testus, palyginti su tais, kurie valgė mažiau kiaušinių.
Be to, kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio natūralių maisto šaltinių vitamino D, kuris kartu su kalciu ir specialiais karotinoidais padeda palaikyti kaulų sveikatą. 2021 m. žurnale „Journal of Mid-life Health“ atlikto tyrimo duomenimis, vyresnio amžiaus suaugusiųjų, kurie valgė daugiau kiaušinių, kaulų tankis buvo didesnis.
Castillo taip pat pabrėžia, kad kiaušinius reikia valgyti, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, siekiant kompensuoti baltymų apykaitos pokyčius.
„Kiaušiniai suteikia visas būtinas aminorūgštis lengvai virškinama ir biologiškai prieinama forma“, – sako jis. Be to, kiaušiniai nedidina cholesterolio kiekio, kaip manyta anksčiau.
Šaltinis: Sports.kz
Aš čia rimtai rašau, nes ko nežinau, tai to ir nerašau. O iš tikro prieš keletą metų internete radau tyrimų rezultatų lentelę, pagal kurioje pateiktą kreivę aiškiai matyti, kad kiaušiniai turi daugiausiai cholesterolio tarp visų maisto produktų! Antroje vietoje fermentinis sūris, trečioje vietoje sviestas ir taip toliau. Taip pat, gerai žinau, nepatariama iš viso valgyti šokolado, nuo kurio vidinėse kraujagyslių sienelėse susidaro tarsi vaškas cholesterolio apnašos, tuo siaurindamos kraujagyslių spindį. O tai labai pavojinga. Paskaitykite atidžiau per padidinamą stiklą tą smulkiom raidikėm užrašytą šokolado sudėtį: 50% cukraus ir 50% kakavinio sviesto…
Lietuvių verslininkai kultūringi ir atsakingi žmonės. Pavyzdžiui, vokiečiai perka iš lietuvių tik ekologišką pieną ir jo produktus. Jeigu būčiau premjeru, ekologinę žemdirbystę paskelbiau valstybinio lygmens prioritetu. Ir vaikų darželiams, ir mokykloms sudaryčiau sąlygas tiekti t i k ekologišką maisto produkciją. Kiek žinau, kokybiškiausiais pripažinti ,,Vilniaus paukštyno’’ kiaušiniai.
Cia kas pripazino?pats vistinykas?
„Prisiminkit visiems laikams” gal užtenka šitų žurnalistinių antrasčių…
Norėčiau vis dėlto perspėti: kiaušinio trinyje yra labai daug cholesterolio, todėl kiaušinių valgymo mėgėjams medikai rekomenduoja valgyti po vieną kiaušinį kas antrą dieną ir ne dažniau
Dar viena žinovė kalba ir aiškina prisiskaiciusi vaikiškų straipsnių. Jei norit kalbėt apie kiaušinius,tai kalbekit konkrečiai apie kuriuos- vištos užaugintos chemijos pagalba,anties,žąsies,kalakuto ,putpelių ir t.t. O gal apie paukščius,kurie gyvena laisvėje be chemijos? Kas antrą dieną suvalgyti po kiaušinį putpelės ar stručio,kalakuto?
SPECIALISTĖS atsirado
Kasdien minimum du kiaušiai, bet tik naminiai,man senei virš 60,Dariaus tyrimus, visi lediniai