Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano, kad tai nereikalinga, kiti perspėja apie galimus kartumu pasižyminčius junginius žievelėje. Paaiškiname, kas iš tiesų svarbu.
Ar verta lupti agurkus?
Kaip ir daugelyje kulinarinių klausimų, čia egzistuoja dvi stovyklos: vieni valgo agurkus su žievele, kiti prieš tai juos nulupa. Bet ar yra vienas teisingas būdas? O gal tai – skonio reikalas?
Atsakymas gana paprastas: kaip ir obuolius, agurkus galima valgyti tiek su žievele, tiek be jos. Tačiau prieš valgant juos būtina gerai nuplauti – geriausia po tekančiu vandeniu. Geriausiai tinka ekologiški arba savo darže užauginti agurkai, bet ir parduotuvėse parduodamų nereikia bijoti – dėl pesticidų ar herbicidų nerimauti paprastai neverta.
Agurkai su žievele ar be jos – privalumai ir trūkumai
Valgymas su žievele turi ir pliusų, ir minusų.
Privalumai nulupus agurką:
- Skonis: Jei jums nepatinka kartokas žievelės skonis, verta agurką nulupti. Taip pat žievelę naudinga pašalinti, jei ji atrodo pažeista ar nešvari.
- Kenksmingos medžiagos: 2020 m. tyrimas parodė, kad Nyderlandų ir Ispanijos kilmės mini salotiniuose agurkuose pusėje mėginių buvo aptikta pesticidų. Vis dėlto jų kiekis buvo gerokai mažesnis už leistinas normas.
- Maisto gaminimas: Jei agurkus planuojate troškinti, patariama juos nulupti. Beje, troškinimui dažnai naudojami specialūs trumpi, stambesni agurkai.
Trūkumai nulupus agurką:
- Maistinės medžiagos: Po agurko žievele kaupiasi daug vitaminų, mineralų ir ląstelienos. Nulupus agurką, šių vertingų medžiagų netenkama.
Beje, moksliškai neįrodyta, kad kartieji junginiai, esantys prie agurko kotelio, lupant pasiskleidžia po visą daržovę. Vis dėlto rekomenduojama kotelio galą visada nupjauti – nepriklausomai nuo to, valgysite agurką su žievele ar be jos.
Parašyti komentarą