Pagrindiniai faktai:
- Svogūnuose yra medžiagų, kurios išskiria dujas, būtent jos sukelia ašaras.
- Ašarojimas yra naudingas, nes suaktyvina ašarų liaukas, kurios pasižymi baktericidinėmis savybėmis ir minkština akis.
- Norėdami išvengti ašarų pjaustant svogūnus, galite naudoti tokias gudrybes kaip svogūno atvėsinimas, peilio ašmenų sudrėkinimas ar citrinos sulčių naudojimas.
Visi žinome, kad pjaustant svogūnus akys ašaroja, todėl pjaustyti šią daržovę žmonėms yra tikras iššūkis, ypač kai svogūnų reikia daug.
Svogūnai verčia mus verkti, nes juose yra sulfoninės rūgšties molekulių ir baltymų. Šioms medžiagoms susijungus, susidaro cheminiai junginiai – dujos. Kai tik svogūno struktūra pažeidžiama, cheminiai junginiai išsiskiria kaip dujos ir patenka į akių gleivinę.
Pasirodo, svogūnų ašaros yra naudingos, nes aktyviai veikiant ašarų liaukoms jos veikia kaip baktericidinė medžiaga ir minkština akis. Tačiau, kad nesukeltumėte sau nemalonių pojūčių, patariame pasinaudoti keliais metodais, kurie padės išvengti ašarų.
Svogūno vėsinimas
Prieš gamindami svogūną 20 minučių įdėkite jį į šaldiklį arba šaldytuvą. Jei neturite daug laiko, nuplaukite juos labai šaltu vandeniu. Ši gudrybė padės sumažinti dujų išsiskyrimą. Galbūt pastebėjote, kad ilgai šaldytuve laikytų svogūnų ašarojimas yra daug mažesnis arba jų visai nėra.
Pamirkykite peilio ašmenis vandenyje
Vanduo padės šiek tiek sumažinti dujų plitimą, todėl periodiškai sudrėkinkite peilio ašmenis, jei reikia supjaustyti daug svogūnų.
Padėkite vaškinę žvakę
Šalia pjaustymo lentelės padėkite vaško žvakę, kuri sureaguos su dujomis ir jas neutralizuos.
Naudokite citrinos sultis
Dujų poveikio išvengsite peilio ašmenimis perbraukdami per citrinos minkštimą pjaustydami svogūną.