Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Bulvės – lietuvių virtuvės pažiba, bet ar žinojote, kad jos gali būti pavojingos?
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Bulvės – lietuvių virtuvės pažiba, bet ar žinojote, kad jos gali būti pavojingos?

Bulvės gali būti pavojingos
Bulvės gali būti pavojingos
Dalintis

Solaninas – pavojingas ginklas prieš žmogų

Pasak klinikinės toksikologijos specialisto iš Pietų Kalifornijos universiteto dr. Donaldo G. Barceloux, solaninas bulvėse veikia kaip natūrali apsauga nuo vabzdžių, grybelių ir kitų kenkėjų. Tai naudinga pačiam augalui, tačiau žmonėms ši medžiaga – rimtas nuodas, jei jos suvartojama per daug.

Daugiausia solanino aptinkama šiose bulvės dalyse:

  • Bulvės žievelėje
  • Pažaliavusioje vietoje, atsirandančioje dėl saulės šviesos poveikio
  • Daiguose arba taip vadinamose bulvės „akutėse“
  • Supuvusiose arba per ilgai laikytose bulvėse

Taip pat skaitykite: Perkėdelių receptas: kaip pasigaminti purius bulvių paplotėlius be trupėjimo

Pagal Europos maisto saugos tarnybą (EFSA), saugi glikoalkaloidų (tarp jų ir solanino) paros norma – iki 1 mg vienam kūno svorio kilogramui. Tai reiškia, kad 70 kg sveriantis žmogus neturėtų viršyti 70 mg šios medžiagos. Jei ši riba peržengiama – išauga apsinuodijimo rizika.

Kaip solaninas veikia organizmą?

Solaninas veikia keliais pavojingais būdais:

  • trikdo centrinės nervų sistemos veiklą
  • pažeidžia ląstelių membranas
  • trukdo virškinimo fermentų darbą

Apsinuodijimo solaninu simptomai gali pasireikšti praėjus 8–12 valandų po pavojingų bulvių suvalgymo. Dažniausi požymiai:

  • pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas
  • galvos svaigimas, haliucinacijos, raumenų traukuliai
  • kūno temperatūros kritimas, sulėtėjęs kvėpavimas

Sunkiais atvejais gali išsivystyti sąmonės netekimas (koma) ar net mirtis.

Pasak dr. Merce Pineda Lucena, biomedicinos mokslininkės iš Valensijos universiteto, kuri tyrinėjo solanino molekulinę struktūrą, ši medžiaga yra labai stabili ir neišnyksta įprasto virimo ar kepimo metu. Tai reiškia, kad net termiškai apdorotos pažaliavusios ar su daigais bulvės gali išlikti pavojingos.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Tai gali sugadinti šašlyką

Visą gyvenimą šašlyką marinavote neteisingai: štai kodėl jis gaunasi kietas kaip padas

Kodėl taip dažnai vietoje sultingų ir aromatingų mėsos gabalėlių gauname sausą, kietą...

Kepenų suriebėjimas / shutterstock.com/g/JoPanuwatD

Jie valo toksinus, palaiko kepenis. Gerkite, kad išvengtumėte riebalinės kepenų ligos.

Suriebėjusios kepenys ne visada yra piktnaudžiavimo alkoholiu pasekmė. Šio gyvybiškai svarbaus organo...

Arbūzas suvyniotas į plėvelę

Kaip išsirinkti sultingą ir saldų arbūzą? Šių 5 ženklų pardavėjai jums niekada neatskleis

Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs...

Saldymedžio šaknies nuoviras

Norite sulieknėti, išvalyti žarnyną ir pagreitinti medžiagų apykaitą? Reikės 3-4 šių šakelių

Būna taip, kad laikotės dietos, bet rezultatas – minimalus arba jo išvis...