Solaninas – pavojingas ginklas prieš žmogų
Pasak klinikinės toksikologijos specialisto iš Pietų Kalifornijos universiteto dr. Donaldo G. Barceloux, solaninas bulvėse veikia kaip natūrali apsauga nuo vabzdžių, grybelių ir kitų kenkėjų. Tai naudinga pačiam augalui, tačiau žmonėms ši medžiaga – rimtas nuodas, jei jos suvartojama per daug.
Daugiausia solanino aptinkama šiose bulvės dalyse:
- Bulvės žievelėje
- Pažaliavusioje vietoje, atsirandančioje dėl saulės šviesos poveikio
- Daiguose arba taip vadinamose bulvės „akutėse“
- Supuvusiose arba per ilgai laikytose bulvėse
Taip pat skaitykite: Perkėdelių receptas: kaip pasigaminti purius bulvių paplotėlius be trupėjimo
Pagal Europos maisto saugos tarnybą (EFSA), saugi glikoalkaloidų (tarp jų ir solanino) paros norma – iki 1 mg vienam kūno svorio kilogramui. Tai reiškia, kad 70 kg sveriantis žmogus neturėtų viršyti 70 mg šios medžiagos. Jei ši riba peržengiama – išauga apsinuodijimo rizika.
Kaip solaninas veikia organizmą?
Solaninas veikia keliais pavojingais būdais:
- trikdo centrinės nervų sistemos veiklą
- pažeidžia ląstelių membranas
- trukdo virškinimo fermentų darbą
Apsinuodijimo solaninu simptomai gali pasireikšti praėjus 8–12 valandų po pavojingų bulvių suvalgymo. Dažniausi požymiai:
- pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas
- galvos svaigimas, haliucinacijos, raumenų traukuliai
- kūno temperatūros kritimas, sulėtėjęs kvėpavimas
Sunkiais atvejais gali išsivystyti sąmonės netekimas (koma) ar net mirtis.
Pasak dr. Merce Pineda Lucena, biomedicinos mokslininkės iš Valensijos universiteto, kuri tyrinėjo solanino molekulinę struktūrą, ši medžiaga yra labai stabili ir neišnyksta įprasto virimo ar kepimo metu. Tai reiškia, kad net termiškai apdorotos pažaliavusios ar su daigais bulvės gali išlikti pavojingos.
Parašyti komentarą