Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ekspertai paaiškina, kodėl nereikėtų pirkti vaisių ir daržovių su nuolaida
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ekspertai paaiškina, kodėl nereikėtų pirkti vaisių ir daržovių su nuolaida

Supuvę vaisiai
Dalintis

Neretai parduotuvių ir turgaviečių lentynose galima pamatyti nukainotų daržovių ir vaisių – paprastai jie jau būna supuvę ir tapę tikrais nuodais organizmui. Ekspertai papasakojo apie jų valgymo pasekmes sveikatai.

Vaisiai ir daržovės su nuolaida – ar verta pirkti?

Supuvę vaisiai ir daržovės kelia didelį pavojų. Pasekmės gali būti gana rimtos. Pelėsis ir puvinys – tai tikri nuodai, kurie toksinais prisotina visą vaisių, nors jis atrodo tik šiek tiek sugedęs, perspėjo ekspertai.

Supelijusios daržovės ir vaisiai

Vos prasidėjus puvimo procesui, mikotoksinai, antriniai pelėsinių grybų apykaitos produktai, patenka į sveikus vaisiaus audinius. Net mažiausi šių medžiagų kiekiai turi nepageidaujamą poveikį ir laikui bėgant gali kauptis organizme.

Mikotoksinai daro įvairų neigiamą poveikį organizmui, pvz.

  • mažina imunitetą;
  • pažeidžia inkstus, kepenis, nervų ir kraujotakos sistemas bei virškinimo traktą;
  • sukelia kraujo ligas, gerklės uždegimą, dermatitą, konvulsijas, ūmų skausmą;
  • sutrikdyti hormonų pusiausvyrą ir reprodukcinę funkciją.

Kartu mikotoksinai yra labai atsparūs: jų negalima nuplauti vandeniu, sunaikinti verdant, kepant ar šaldant. Jų negalima pašalinti iš dalies nupjovus. Jei daržovė pusiau supuvusi, vadinasi, „sveika” dalis jau yra užkrėsta mikotoksinais, teigia ekspertai.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Tai gali sugadinti šašlyką

Visą gyvenimą šašlyką marinavote neteisingai: štai kodėl jis gaunasi kietas kaip padas

Kodėl taip dažnai vietoje sultingų ir aromatingų mėsos gabalėlių gauname sausą, kietą...

Kepenų suriebėjimas / shutterstock.com/g/JoPanuwatD

Jie valo toksinus, palaiko kepenis. Gerkite, kad išvengtumėte riebalinės kepenų ligos.

Suriebėjusios kepenys ne visada yra piktnaudžiavimo alkoholiu pasekmė. Šio gyvybiškai svarbaus organo...

Arbūzas suvyniotas į plėvelę

Kaip išsirinkti sultingą ir saldų arbūzą? Šių 5 ženklų pardavėjai jums niekada neatskleis

Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs...

Saldymedžio šaknies nuoviras

Norite sulieknėti, išvalyti žarnyną ir pagreitinti medžiagų apykaitą? Reikės 3-4 šių šakelių

Būna taip, kad laikotės dietos, bet rezultatas – minimalus arba jo išvis...