Raugintų kopūstų sultys – tikras sveikatos lobynas, palaikantis širdį, stiprinantis imunitetą ir reguliuojantis virškinimą. Jose gausu vitaminų, mineralų ir probiotikų, todėl jos naudingos visam organizmui. Kokiomis savybėmis pasižymi raugintų kopūstų sultys ir kas jas turėtų gerti? Atsakymus į šiuos klausimus rasite toliau.
Kaip gerti raugintų kopūstų sultis?
Jau daugelį amžių raugintų kopūstų sultys pripažįstamos kaip natūralus sveikatos eliksyras. Jose gausu vitaminų, mineralų ir naudingų bakterijų, todėl jos įvairiais būdais padeda organizmui – gerina imunitetą, stiprina širdies veiklą ir reguliuoja virškinimo procesus. Kodėl verta griebtis šio gėrimo? Kokiomis ypatingomis savybėmis jis pasižymi? Kas jį turėtų įtraukti į savo mitybą? Ir kaip jį pasigaminti savo virtuvėje? Visa tai ir dar daugiau sužinosite šiame straipsnyje.
Kokių vitaminų turi raugintų kopūstų sultys?
Minėtas maistinis preparatas yra tikra sveikatos bomba, todėl jis yra ideali parama organizmui rudens ir žiemos laikotarpiu. Kokių vitaminų turi raugintų kopūstų sultys? Jų sudėtyje, be kita ko, rasite:
- vitamino C – neįkainojamo imuniteto stiprinimui, audinių regeneracijos ir kolageno sintezės palaikymui bei kovai su infekcijomis;
- B grupės vitaminų – labai svarbūs tinkamam nervų sistemos funkcionavimui, dalyvauja energijos gamyboje ir gerina koncentraciją;
- vitamino K – palaikančio kaulų sveikatą ir tinkamą kraujo krešėjimą;
- vitaminas E – stiprus antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo oksidacinio streso ir padedantis organizmui atsinaujinti.
Raugintų kopūstų sulčių savybės
Raugintų kopūstų sultys yra itin universalus gėrimas. Vienas pagrindinių jos privalumų – teigiamas poveikis virškinimo sistemai.
Dėl sudėtyje esančių natūralių probiotikų jos palaiko žarnyno mikroflorą, todėl pagerėja žarnyno tranzitas, stabilizuojasi gliukozės kiekis kraujyje ir nurimsta tokie negalavimai kaip vidurių užkietėjimas ir vidurių pūtimas. Be to, jame yra askorbo rūgšties ir daug antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo infekcijų ir skatina ląstelių regeneraciją.
Kita svarbi raugintų kopūstų sulčių savybė – jų gebėjimas detoksikuoti organizmą. Jos gerina kepenų veiklą ir dalyvauja šalinant toksinus, o tai labai svarbu bendrai gerai savijautai.
Dėl vitamino K ir antioksidantų kiekio šis natūralus gėrimas teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
Jis gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir kartu pagerinti kraujagyslių elastingumą.
Kas turėtų gerti raugintų kopūstų sultis?
Dėl jų naudos sveikatai verta jų griebtis žmonėms, kurių imunitetas yra nusilpęs, ypač infekcijų sezono metu, kai organizmui reikia papildomos paramos kovojant su ligomis.
Dėl šiame gėrime esančių probiotikų ir vitaminų pacientai, turintys žarnyno problemų, gali tikėtis virškinimo sistemos veiklos pagerėjimo.
Be to, jis skirtas norintiems išvalyti organizmą nuo toksinų. Reguliarus jo gėrimas bus naudingas ir menopauzės laikotarpiu gyvenančioms moterims, nes padeda stabilizuoti hormonų kiekį ir stiprinti kaulų sveikatą.
Raugintų kopūstų sultys – kontraindikacijos
Nepaisant daugybės privalumų, raugintų kopūstų sultys tinka ne visiems. Hipertenzija sergantys žmonės turėtų būti atsargūs jas vartodami dėl didelio druskos kiekio, kuris gali neigiamai paveikti kraujospūdį.
Kaip gerti raugintų kopūstų sultis?
Verta laikytis kelių taisyklių.
Pradėkite nuo nedidelio kiekio, pavyzdžiui, 50 ml per dieną, ir palaipsniui didinkite šią porciją, kad organizmas priprastų prie naujo produkto.
Geriausia minėtą produktą vartoti tuščiu skrandžiu, nes tai padeda įsisavinti veikliąsias medžiagas ir pagerina virškinimą.
Jei skonis jums per stiprus, galite jį derinti su kitais gėrimais, pavyzdžiui, burokėlių, morkų ar obuolių sultimis, kurios dar labiau praturtins jo maistinę vertę. Tačiau svarbu jo nekaitinti, nes aukšta temperatūra sunaikins jame esančius naudinguosius probiotikus.
Kaip patiems pasigaminti raugintų kopūstų sulčių?
Jau žinote, kas turėtų gerti raugintų kopūstų sultis, o kas turėtų jas riboti savo mityboje. Jei priklausote pirmajai grupei, pateikiame receptą, kaip jas pasigaminti patiems namuose. Pasigaminti namines raugintų kopūstų sultis nesudėtinga ir tam reikia tik kelių pagrindinių ingredientų.
Ingredientai:
- 1 kopūsto galvos,
- 1 valgomasis šaukštas akmens druskos (ne joduotos),
- pasirinktinai: kmynų, kvapiųjų pipirų, lauro lapų.
Paruošimo būdas:
- Kopūstus susmulkinkite ir kruopščiai sumaišykite su druska ir prieskoniais.
- Sudėkite kopūstus į sterilizuotą stiklainį, kiekvieną sluoksnį stipriai paspausdami, kad išsiskirtų sultys.
- Pastatykite stiklainį kambario temperatūroje penkioms-septynioms dienoms, kasdien spaudžiant kopūstus, kad jie būtų visiškai panardinti sultyse.
- Pasibaigus fermentacijai, sultis perkoškite ir supilkite į stiklinius butelius. Paruoštą gėrimą laikykite šaldytuve.
Šaltinis: smaker.pl