Geriausia pasaulyje pica gaminama ne Italijoje. Remiantis kasmet sudaromu 50 geriausių picų reitingu, kurį sudaro italų organizacija, siunčianti anoniminius inspektorius į picerijas visame pasaulyje, geriausia pica gaminama Niujorke.
Šiais metais pirmą vietą užėmė Lower East Side restoranas „Una Pizza Napoletana“. Įstaiga, priklausanti iš Naujojo Džersio kilusiam Anthony Mangieri, įveikė daugybę konkurentų iš Neapolio, kur šis patiekalas buvo išrastas.
Dabartinę restorano versiją A. Mangieri atidarė 2022 m., nors pirmąją „Una Pizza Napoletana“ jis atidarė Džersio pakrantėje beveik prieš 30 metų. Nuo to laiko restoranas kelis kartus persikėlė į East Village ir San Franciską, kol įsikūrė dabartinėje vietoje.
Mangieri pažymi, kad jo picų stilius yra kilęs iš neapolietiškos picos, tačiau per tris dešimtmečius jis evoliucionavo. Jo teigimu, paslaptis tešlos minkyme – likus 5 minutėms iki tešlos minkymo pabaigos, įpilti šiek tiek vandens. Šios technikos ištakos siekia senąsias prancūziškas duonos kepimo tradicijas.
Nepaisant savo pavadinimo, „50 Top Pizza“ kasmet skelbia 100 geriausių pasaulio picerijų reitingus. Šių metų sąraše – restoranai iš viso pasaulio miestų, įskaitant Tokiją, Londoną, Romą, Vieną ir Honkongą.
Restoranas „Una Pizza Napoletana“ garsėja ne tik gardžiomis picomis, bet ir naminiais ledais bei sezoniniais šerbetais.
Šaltinis: Smithsonianmag