Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kepti su šiuo aliejumi pavojinga: maistas taps toksiškas

2 min. skaitymo

Neteisingai parinktas aliejus gali pakenkti jūsų sveikatai. Į ką atkreipti dėmesį perkant ir koks aliejus geriausiai tinka kepimui? Apie tai šiame straipsnyje.

Kaip išsirinkti aliejų kepimui?

Rūkimo temperatūra yra pagrindinis rodiklis, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį renkantis aliejų kepimui. Mažiausios klaidos ne tik sugadins skonį, bet ir padarys maistą toksišku.

Dūmų taškas yra ekstremali temperatūra, po kurios aliejus ar riebalai nuolat skleidžia dūmus. Tai yra, ties šia žyma produktas pradeda irti ir tampa pavojingas mūsų sveikatai, be to ši medžiaga suteikia patiekalams nemalonų skonį. Rūkimo temperatūra priklauso nuo kelių veiksnių:

  • riebalų rūgščių sudėtis – kuo daugiau sočiųjų ir mononesočiųjų riebalų yra aliejuje, tuo aukštesnis bus kritinis taškas;
  • priemaišos – rafinuoti aliejai visada turi aukštesnį dūmų tašką.

Keptos bulvės aliejuje

Populiarių aliejų dūmų taškai:

  • linų sėmenų aliejus – 107
  • saulėgrąžų – 107, didelio oleino – 160, rafinuotų – 227;
  • rapsai – 107, rafinuoti – 203;
  • moliūgas – 107
  • kukurūzų – 177, rafinuoti – 232;
  • graikinis riešutas – 160;
  • aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių – 160;
  • rafinuotų alyvuogių – 200 – 243;
  • sezamo – 177;
  • kokoso – 177, rafinuotas – 204;
  • kiaulių taukai – 190;
  • avokadų aliejus 190 – 204, rafinuotas – 270;
  • ghi arba lydytas sviestas – 240 – 250;
  • jautienos riebalai, žąsų riebalai – 215;
  • vynuogių sėklų aliejus – 214;

Kokį aliejų galima naudoti kepimui ir kepimui?

Žinoma, iš plataus prekių sąrašo galite pasirinkti jums naudingiausias alternatyvas. Jei nesigilinate į naudą sveikatai, o pasikliaujate tik matematiniu komponentu, tuomet verta suprasti, kad kepimas vyksta 100–140 laipsnių temperatūroje. Temperatūra keptuvėje gali siekti 165-240 laipsnių. Todėl viską kruopščiai analizuojame ir renkamės.

Su orkaite viskas paprasčiau – čia galima savarankiškai reguliuoti temperatūrą ir pagal patiekalą išsirinkti jam labiausiai tinkantį gaminį. Ekspertas nerekomenduoja naudoti aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus. Taip pat nereikėtų kepti nerafinuotame aliejuje.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus