Pagrindinis atidaryto vyno priešas yra deguonis. Sąveika su juo sukelia oksidacijos procesą, kurio metu alkoholis (etanolis) virsta acetaldehidu. Nors kontroliuojama oksidacija naudojama vyndarystėje siekiant išgauti tam tikras skonio ir aromato savybes, nekontroliuojamas procesas lemia gėrimo gedimą.
Kaip sulėtinti oksidacijos procesą
Neperpilkite vyno į kitas taras.
Naudokite švarų kamštį, geriausia originalų. Geresniam sandarumui užtikrinti galima naudoti specialius vakuuminius kamščius.
Laikykite šaldytuve, nes žema temperatūra sulėtina chemines reakcijas, todėl laikyti šaldytuve (nepriklausomai nuo vyno rūšies) yra privaloma.
Skirtingų rūšių vyno galiojimo laikas
Sausus vynus rekomenduojama suvartoti per 1-2 dienas po atidarymo. Laikyti ilgiau galima, tačiau vynas praras daug savo skonio ir aromatinių savybių. Raudonieji vynai paprastai išsilaiko šiek tiek ilgiau nei baltieji.
Putojančius vynus geriau išgerti tą pačią dieną, nes burbuliukai pradeda nykti iškart po atidarymo. Priešingu atveju gėrimas praras jam būdingas savybes.
Putojantys ir saldūs vynai dėl didelio alkoholio ir cukraus kiekio šaldytuve išsilaiko daug ilgiau – kelias savaites.
Nelaikykite vyno per ilgai, net jei jis laikomas teisingai, vis tiek praras geriausias savo savybes.
Šaltinis: Sports.kz