Agurkai – skani ir sveika daržovė, kurią galima valgyti žalią, dėti ant sumuštinių, į salotas arba iš jos pasigaminti šaltą sriubą ar gaivų patiekalą. Parduotuvėse siūloma įvairių rūšių agurkų. Ar kada nors susimąstėte, kodėl kai kurie jų visada būna įvynioti į plėvelę? Tai daroma dėl svarbių priežasčių. Kokios jos?
Šiandien, kai siekiama kuo labiau sumažinti plastiko naudojimą, tokie sprendimai gali kelti klausimų. Tačiau kai kuriais atvejais plastikinė plėvelė vis dar yra neišvengiama. Turbūt pastebėjote, kad šiltnamiuose užauginti, dažniausiai iš užsienio (ypač Ispanijos) atvežti agurkai parduodami pavieniui supakuoti į plėvelę. Tam yra priežastis.
Pirmiausia – apsauga transportavimo metu. Kadangi kelionė į parduotuvių lentynas gali užtrukti, agurkai turi būti tinkamai apsaugoti nuo sužalojimų, įlinkimų ar įbrėžimų, kurie sumažintų jų patrauklumą pirkėjams.
Tačiau tai – tik viena priežastis.
Plėvelė apsaugo agurkus nuo žalingų cheminių medžiagų
Dar svarbesnė priežastis slypi ne išvaizdoje, o cheminėje apsaugoje. Šiltnaminiai agurkai yra jautrūs tam tikroms medžiagoms, kurias natūraliai išskiria kai kurie vaisiai, pavyzdžiui, obuoliai ar bananai. Viena iš jų – etilenas, augalinis hormonas, kuris pagreitina nokimo procesus. Jei agurkai būtų vežami ar laikomi šalia tokių vaisių be apsaugos, jie greitai sugestų – prarastų išvaizdą ir skonį, taptų netinkami vartojimui.
Todėl plėvelė nėra tik estetikos reikalas – tai veiksmingas būdas užtikrinti produkto šviežumą ir saugumą vartotojui.
Neigiama pusė – ekologija ir bakterijos
Deja, nors šis pakavimo būdas turi aiškią paskirtį, jis taip pat kenkia aplinkai – plastiko kiekis auga, o perdirbimas dažnai nevyksta tinkamai. Be to, plėvelė gali sudaryti sąlygas drėgmei ir bakterijoms kauptis, o tai padidina pelėsio riziką.
Dėl to prieš pirkdami visada atidžiai apžiūrėkite agurką, o namuose – kruopščiai jį nuplaukite.
Parašyti komentarą