Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kodėl ilgavaisiai agurkai parduotuvėse yra supakuoti į plėvelę? Priežastys – dvi, ir jos gali nustebinti
Maistas / Gėrimai

Kodėl ilgavaisiai agurkai parduotuvėse yra supakuoti į plėvelę? Priežastys – dvi, ir jos gali nustebinti

Agurkai suvynioti į plėvelę
Dalintis

Agurkai – skani ir sveika daržovė, kurią galima valgyti žalią, dėti ant sumuštinių, į salotas arba iš jos pasigaminti šaltą sriubą ar gaivų patiekalą. Parduotuvėse siūloma įvairių rūšių agurkų. Ar kada nors susimąstėte, kodėl kai kurie jų visada būna įvynioti į plėvelę? Tai daroma dėl svarbių priežasčių. Kokios jos?

Šiandien, kai siekiama kuo labiau sumažinti plastiko naudojimą, tokie sprendimai gali kelti klausimų. Tačiau kai kuriais atvejais plastikinė plėvelė vis dar yra neišvengiama. Turbūt pastebėjote, kad šiltnamiuose užauginti, dažniausiai iš užsienio (ypač Ispanijos) atvežti agurkai parduodami pavieniui supakuoti į plėvelę. Tam yra priežastis.

Pirmiausia – apsauga transportavimo metu. Kadangi kelionė į parduotuvių lentynas gali užtrukti, agurkai turi būti tinkamai apsaugoti nuo sužalojimų, įlinkimų ar įbrėžimų, kurie sumažintų jų patrauklumą pirkėjams.

Tačiau tai – tik viena priežastis.

Plėvelė apsaugo agurkus nuo žalingų cheminių medžiagų

Dar svarbesnė priežastis slypi ne išvaizdoje, o cheminėje apsaugoje. Šiltnaminiai agurkai yra jautrūs tam tikroms medžiagoms, kurias natūraliai išskiria kai kurie vaisiai, pavyzdžiui, obuoliai ar bananai. Viena iš jų – etilenas, augalinis hormonas, kuris pagreitina nokimo procesus. Jei agurkai būtų vežami ar laikomi šalia tokių vaisių be apsaugos, jie greitai sugestų – prarastų išvaizdą ir skonį, taptų netinkami vartojimui.

Todėl plėvelė nėra tik estetikos reikalas – tai veiksmingas būdas užtikrinti produkto šviežumą ir saugumą vartotojui.

Neigiama pusė – ekologija ir bakterijos

Deja, nors šis pakavimo būdas turi aiškią paskirtį, jis taip pat kenkia aplinkai – plastiko kiekis auga, o perdirbimas dažnai nevyksta tinkamai. Be to, plėvelė gali sudaryti sąlygas drėgmei ir bakterijoms kauptis, o tai padidina pelėsio riziką.

Dėl to prieš pirkdami visada atidžiai apžiūrėkite agurką, o namuose – kruopščiai jį nuplaukite.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Nuostabus burokėlis

Mano močiutės paslaptis: kodėl ji niekada nevirdavo burokėlių ir kaip paruošdavo skaniausius, kokius esu valgęs

Prisimenu, kaip vaikystėje sukiodavausi virtuvėje pas močiutę – mažoje, bet visada kvepiančioje...

Jautienos kaulų čiulpai

„Riebusis auksas“ vėl grįžta į meniu. Jame gausu kolageno, gerina kaulų sveikatą ir odos išvaizdą

Jautienos kaulų čiulpai, šiandien dar vadinami „riebusis auksas“, sugrįžta į mūsų virtuves....

Rytinis ritualas – kava

Kavos ritualas turtams pritraukti: paprastas rytinis metodas, galintis pakeisti jūsų finansinę sėkmę

Daugeliui puodelis kavos ryte – tai tiesiog būdas pabusti. Tačiau ar žinojote,...

Duona turi būti duoninėje

Į duoninę įdėjau 2 kubelius. Duona nepelija ir išlieka minkšta net 2 savaites

Geras duonos kepalas – daugelio virtuvių pagrindas. Tačiau apmaudu, kai jis ima...