Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Plaunate mėsą prieš gaminant ar ne? Pagaliau aiškus 100 proc. atsakymas.
Maistas / Gėrimai

Plaunate mėsą prieš gaminant ar ne? Pagaliau aiškus 100 proc. atsakymas.

Plauti mėsą ar ne
Dalintis

Mitybos specialistė Olga Doroš pažymi, kad kalbant apie mėsą, žuvį, kiaušinius egzistuoja tokia sąvoka kaip „kryžminė tarša“. Tai reiškia, kad plaunant šiuos produktus kenksmingos bakterijos gali patekti ant švarių indų, darbinio paviršiaus ar pagamintų patiekalų.

 

Kodėl negalima plauti žalios mėsos?

Neapdorotoje mėsoje, paukštienoje, žuvyje ir kiaušiniuose gali būti kenksmingų bakterijų (Salmonella, Listeria, Campylobacter ir E. coli ir kt.). Todėl viskas, prie ko liečiasi šie maisto produktai, gali būti užteršta šiomis bakterijomis. Net jei nusprendėte plauti mėsą po čiaupu, purškiantis vanduo į kriauklę gali pernešti patogeninių bakterijų.

Todėl supakuotos žalios mėsos nereikėtų plauti, nes tai gali padidinti apsinuodijimo maistu tikimybę.

Be to, ant bet kokių paviršių, kurie liečiasi su žalia mėsa, vėliau gali atsirasti kenksmingų bakterijų. Todėl juos rekomenduojama supjausčius produktą kruopščiai nuplauti karštu vandeniu su muilu ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

Nepamirškite gerai nusiplauti rankų po to, kai tvarkote žalią mėsą, visam procesui skirkite bent 20 sekundžių.

 

Ar reikia plauti mėsą prieš ją užšaldant?

Pasak mitybos specialistės, geriausia to nedaryti. Tai padidina kryžminės taršos riziką. Kai mėsa atitirpinta, ją ruošiant ant ugnies vis tiek bus sunaikintos visos bakterijos.

Ką daryti, jei mėsą reikia nuplauti, nes ji smėlėta? Tik tokiu atveju mėsą galima nuplauti ir tai reikia daryti laikantis tam tikrų taisyklių. Pirmiausia į atskirą dubenį įpilama vandens ir į jį įdedamas mėsos gabalas. Jį reikia plauti atokiau nuo kriauklės.

Neapdorotos mėsos mirkymas druskoje, citrinos sultyse, sodoje, sūdymas produkto bakterijoms nedaro jokio poveikio. Tai, žinoma, galima padaryti. Tačiau geriau naudoti atskirą indą ir laikyti šaldytuve po uždaru dangčiu.

 

Kaip saugiai laikyti neapdorotą mėsą?

Mėsą, kiaušinius, paukštieną, žuvį rekomenduojama laikyti atskiruose maišeliuose nuo kitų maisto produktų. Šaldytuve juos taip pat reikėtų laikyti tik atskirai, naudojant indą, kad neprisigertų sulčių.

Mėsai ir žuviai, daržovėms, vaisiams geriau naudoti skirtingas pjaustymo lenteles. Be to, kiekvieną kartą supjausčius žalią mėsą, jas reikėtų gerai nuplauti.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Dideli ir traškūs ridikai

Ridikėliai praranda formą ir spalvą? Neišmeskite jų. Užtenka vieno veiksmo ir jie atgaus savo traškumą

Kaip išgelbėti suminkštėjusius ridikėlius? Net labiausiai suvytę gali atgauti savo traškumą, jei...

Tai gali sugadinti šašlyką

Visą gyvenimą šašlyką marinavote neteisingai: štai kodėl jis gaunasi kietas kaip padas

Kodėl taip dažnai vietoje sultingų ir aromatingų mėsos gabalėlių gauname sausą, kietą...