Mitybos specialistė Olga Doroš pažymi, kad kalbant apie mėsą, žuvį, kiaušinius egzistuoja tokia sąvoka kaip „kryžminė tarša“. Tai reiškia, kad plaunant šiuos produktus kenksmingos bakterijos gali patekti ant švarių indų, darbinio paviršiaus ar pagamintų patiekalų.
Kodėl negalima plauti žalios mėsos?
Neapdorotoje mėsoje, paukštienoje, žuvyje ir kiaušiniuose gali būti kenksmingų bakterijų (Salmonella, Listeria, Campylobacter ir E. coli ir kt.). Todėl viskas, prie ko liečiasi šie maisto produktai, gali būti užteršta šiomis bakterijomis. Net jei nusprendėte plauti mėsą po čiaupu, purškiantis vanduo į kriauklę gali pernešti patogeninių bakterijų.
Todėl supakuotos žalios mėsos nereikėtų plauti, nes tai gali padidinti apsinuodijimo maistu tikimybę.
Be to, ant bet kokių paviršių, kurie liečiasi su žalia mėsa, vėliau gali atsirasti kenksmingų bakterijų. Todėl juos rekomenduojama supjausčius produktą kruopščiai nuplauti karštu vandeniu su muilu ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Nepamirškite gerai nusiplauti rankų po to, kai tvarkote žalią mėsą, visam procesui skirkite bent 20 sekundžių.
Ar reikia plauti mėsą prieš ją užšaldant?
Pasak mitybos specialistės, geriausia to nedaryti. Tai padidina kryžminės taršos riziką. Kai mėsa atitirpinta, ją ruošiant ant ugnies vis tiek bus sunaikintos visos bakterijos.
Ką daryti, jei mėsą reikia nuplauti, nes ji smėlėta? Tik tokiu atveju mėsą galima nuplauti ir tai reikia daryti laikantis tam tikrų taisyklių. Pirmiausia į atskirą dubenį įpilama vandens ir į jį įdedamas mėsos gabalas. Jį reikia plauti atokiau nuo kriauklės.
Neapdorotos mėsos mirkymas druskoje, citrinos sultyse, sodoje, sūdymas produkto bakterijoms nedaro jokio poveikio. Tai, žinoma, galima padaryti. Tačiau geriau naudoti atskirą indą ir laikyti šaldytuve po uždaru dangčiu.
Kaip saugiai laikyti neapdorotą mėsą?
Mėsą, kiaušinius, paukštieną, žuvį rekomenduojama laikyti atskiruose maišeliuose nuo kitų maisto produktų. Šaldytuve juos taip pat reikėtų laikyti tik atskirai, naudojant indą, kad neprisigertų sulčių.
Mėsai ir žuviai, daržovėms, vaisiams geriau naudoti skirtingas pjaustymo lenteles. Be to, kiekvieną kartą supjausčius žalią mėsą, jas reikėtų gerai nuplauti.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą