Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Pusryčių praleidimas kenkia? Kodėl šie paprasti įpročiai skatina medžiagų apykaitą
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Pusryčių praleidimas kenkia? Kodėl šie paprasti įpročiai skatina medžiagų apykaitą

Kodėl neverta praleisti pusryčių
Dalintis

Daugelis žmonių, norėdami numesti svorio, mažina kalorijų kiekį, tačiau ilgainiui tai dažnai gali turėti priešingą poveikį. Pateikiame patarimų, kaip sėkmingai numesti svorio.

Stengdamiesi numesti svorio, žmonės dažnai nusprendžia nevalgyti pusryčių, pavyzdžiui, norėdami sutaupyti kalorijų. Nors tokios dietos poveikis iš pradžių atpažįstamas, ilgainiui sutrinka medžiagų apykaita. Organizmas prisitaiko prie sumažėjusio kalorijų poreikio ir sumažina energijos suvartojimą. Todėl dietos pabaigoje organizmas kalorijų perteklių kaupia kaip riebalų atsargas. Tai sukelia vadinamąjį jojo efektą.

 

1 patarimas: padidinkite suvartojamų baltymų kiekį

Organizmas kasdien turi deginti riebalus, kad gautų energijos, nes visiems gyvybiškai svarbiems procesams, tokiems kaip virškinimas ar kvėpavimas, reikia energijos, kuri gaunama perdirbant kalorijas. Apdorojant baltymus sunaudojama daugiau energijos nei angliavandenius. Tai reiškia, kad valgant žuvį, mėsą ar kiaušinius sudeginama daugiau riebalų nei valgant makaronus ir kitus angliavandenių šaltinius.

 

2 patarimas: vartokite žaliąją arbatą

Tinkamas skysčių vartojimas atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant medžiagų apykaitą. Rekomenduojama gerti daugiausia vandens arba nesaldintos arbatos, kad išvengtumėte papildomų kalorijų suvartojimo. Ypač žalioji arbata laikoma veiksminga riebalų degintoja, nes ji teigiamai veikia gliukozės toleranciją ir insulino gamybą. Insulinas yra hormonas, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje po valgio. Kuo efektyviau veikia šis procesas, tuo geriau organizmas gali metabolizuoti cukrų ir riebalus ir paversti juos energija, o ne kaupti riebalų sankaupose.

 

3 patarimas: gaminkite maistą su žuvų taukais

Žuvų taukuose gausu sveikatai naudingų omega-3 riebalų rūgščių, juose taip pat yra daug eikozapentaeno rūgšties (EPA) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHA), kurios turi daug sveikatai naudingų savybių. Dėl didelės polinesočiųjų riebalų rūgščių dalies organizmas turi išeikvoti daugiau energijos šiems riebalams perdirbti, todėl padidėja kalorijų deginimas. Žuvų taukus dažnai galima įsigyti ir kaip maisto papildą kapsulių pavidalu arba kaip skystį.

 

4 patarimas: planuokite tris valgymus per dieną

Nuolatinis užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų – pusryčių, pietų ir vakarienės, taip pat užkandžiavimas vakare prie televizoriaus palaiko nuolat aukštą insulino lygį. Blogiausiu atveju tai gali sukelti atsparumą insulinui ar net diabetą. Didelis cukraus kiekis organizme lėtina medžiagų apykaitą ir mažina kalorijų deginimą. Todėl idealu valgyti tris kartus per dieną su griežtomis pertraukomis tarp valgymų.

Pusryčių valgymas

5 patarimas: Nustatykite laiko tarpą maistui vartoti

Svarbu nustatyti valgymo laiko tarpą, kad cukraus kiekis kraujyje galėtų sumažėti tarp valgymų. Valgymas neturėtų užtrukti ilgiau nei valandą, o tarp valgymų nevalgant turėtų būti maždaug 4-5 valandos. Nepaisant to, turėtumėte ir toliau gerti žaliąją arbatą ir vandenį.

 

6 patarimas: valgydami neleiskite, kad jus blaškytų dėmesys

Jei nuolat valgote priešais televizorių arba tik užkandžiaujate šalia, deginsite mažiau riebalų. Tai atitolina sotumo jausmą ir maistinės medžiagos nėra optimaliai panaudojamos. Jei valgydami visiškai susikoncentruosite į maisto priėmimą, automatiškai pradėsite energijos gamybos procesą – kalorijos bus panaudotos efektyviau.

 

7 patarimas: prieš pusryčius išgerkite vandens

Dehidratacija lėtina riebalų deginimą. Po miego organizmas šešias-aštuonias valandas neįsisavino jokių skysčių ir net prarado skysčių, nes miegodami prakaitavote. Miego metu sulėtėja ir medžiagų apykaita. Viena ar dvi stiklinės vandens atsibudus suteikia medžiagų apykaitai dienos impulsą, o per pusryčius riebalų deginimas jau būna įsibėgėjęs.

 

8 patarimas: didžiausią maistą valgykite po fizinio aktyvumo

Po intensyvios treniruotės organizmo energijos poreikis būna didžiausias, o medžiagų apykaita dirba visu greičiu. Raumenys patyrė didelį krūvį ir dabar jiems reikia angliavandenių ir krakmolingų maisto produktų. Todėl iš karto po treniruotės turėtumėte valgyti patį sotiausią dienos valgį, nes beveik visas suvartotas kalorijas organizmas gali paversti energija.

Šaltinis: Chip.de

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Tai gali sugadinti šašlyką

Visą gyvenimą šašlyką marinavote neteisingai: štai kodėl jis gaunasi kietas kaip padas

Kodėl taip dažnai vietoje sultingų ir aromatingų mėsos gabalėlių gauname sausą, kietą...

Kepenų suriebėjimas / shutterstock.com/g/JoPanuwatD

Jie valo toksinus, palaiko kepenis. Gerkite, kad išvengtumėte riebalinės kepenų ligos.

Suriebėjusios kepenys ne visada yra piktnaudžiavimo alkoholiu pasekmė. Šio gyvybiškai svarbaus organo...

Arbūzas suvyniotas į plėvelę

Kaip išsirinkti sultingą ir saldų arbūzą? Šių 5 ženklų pardavėjai jums niekada neatskleis

Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs...

Saldymedžio šaknies nuoviras

Norite sulieknėti, išvalyti žarnyną ir pagreitinti medžiagų apykaitą? Reikės 3-4 šių šakelių

Būna taip, kad laikotės dietos, bet rezultatas – minimalus arba jo išvis...