Pabrėžiama dar viena problema – netinkamai apdorota vištiena. „Nuodingiausia – „žalia” vištiena (termiškai neapdorota), nes joje labai greitai dauginasi bakterijos“, – sako specialistai. Nesvarbu, ar tai būtų krūtinėlė, ar koja, ar sparnas, nepakankamai išvirta/iškepta vištiena yra pavojinga. Salmonelės ar kitos bakterijos gali sukelti sunkų apsinuodijimą, jei mėsa nėra iškepta iki ne žemesnės kaip 74 °C vidinės temperatūros.
Valgomos vištienos dalys pačios savaime nėra kenksmingos, jei yra tinkamai iškeptos. Visos vištienos dalys gali būti sveikos mitybos dalis, todėl daugelis žmonių mieliau renkasi ketvirtį ir šlaunelių mėsą nei baltąją krūtinėlę. Nors ji turi daugiau kalorijų, joje taip pat yra daugiau vitaminų ir sveikųjų riebalų.
Tamsioje mėsoje yra apie 200 kalorijų 100 gramų (su oda), tačiau joje gausu geležies, cinko ir vitamino B12, kurie palaiko kraujotaką ir nervų sistemą.
Taip pat įspėjama dėl dažnai daromos klaidos: „Prieš kepant vištienos neplaukite po vandens čiaupu“. Taip bakterijos nenuplaunamos, bet gali pasklisti po virtuvę.
Norėdami išvengti rizikos ir išsaugoti gerąsias vištienos savybes, laikykitės šių patarimų:
- Pašalinkite nepageidaujamas dalis. Odą, plaučius, galvą ir uodegą geriausia išmesti prieš gaminant maistą.
- Kepkite atsargiai. Kad bakterijos žūtų, vidaus temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 74 °C.
- Išlaikykite sultingumą be odos. Marinuokite mėsą su prieskoniais arba jogurtu, kad ji būtų minkšta ir skani.
- Pasirinkite prioritetą. Jei norite lieso patiekalo, rinkitės krūtinėlę; jei ieškote maistingųjų medžiagų, tamsi mėsa yra gera alternatyva.
Šaltinis: la.lv
Parašyti komentarą