Pikantiškos spurgos su raugintų kopūstų ir grybų įdaru – greitai užkariavo mugių lankytojų širdis ir tapo tikra sensacija. Šis netikėtas derinys puikiai dera prie tradicinių Kūčių patiekalų ir gali tapti puikia alternatyva įprastiems pyragėliams.
Nors spurgų su kopūstų įdaru gamyba reikalauja šiek tiek laiko ir pastangų, rezultatas tikrai to vertas. Šis originalus patiekalas ne tik nustebins jūsų svečius, bet ir suteiks Kūčių stalui naujų skonių bei aromatų.
Pikantiškos spurgos su kopūstais ir grybais
Tešlai:
500 g miltų
50 g šviežių mielių
250 ml pieno
100 g sviesto
1 kiaušinis
4 tryniai
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cukraus
Aliejaus arba taukų kepimui
Įdarui:
300 g raugintų kopūstų
Pusė puodelio džiovintų grybų
Kmynų pagal skonį
Druskos ir pipirų pagal skonį
2 lauro lapai
Kvapiųjų pipirų pagal skonį
Sojų padažo pagal skonį (nebūtina)
Gaminimo eiga:
- Paruoškite įdarą: džiovintus grybus užpilkite šiltu vandeniu ir virkite apie 20 minučių. Raugintus kopūstus nusunkite, smulkiai supjaustykite ir virkite, kol suminkštės, kartu su prieskoniais (kmynų, lauro lapų, kvapiųjų pipirų). Kai rauginti kopūstai verda apie valandą, sudėkite grybus ir sultinį. Virkite dar apie pusvalandį. Galiausiai kopūstus pagardinkite sojų padažu, druska ir pipirais. Atidėkite į šalį, kad atvėstų.
- Paruoškite tešlą: pašildytą pieną (125 ml) sumaišykite su mielėmis, cukrumi ir 2 šaukštais miltų. Atidėkite į šalį, kad pakiltų. Ištirpinkite sviestą ir palikite atvėsti. Iš kiaušinių trynių, kiaušinio, likusio pieno ir miltų išminkykite tešlą, supilkite pakilusią tešlą. Baigiant minkyti, supilkite sviestą. Uždenkite tešlą audeklu ir palikite pakilti apie valandą.
- Suformuokite spurgas: išverskite tešlą ant miltais pabarstytos lentos, suplėšykite ją į kamuoliukus, kuriuos išlyginkite. Ant jų dėkite įdarą ir suformuokite paplotėlius. Juos galite patepti plaktu kiaušiniu. Atidėkite į šalį, kad pakiltų.
- Iškepkite spurgas: kepkite juos karštuose riebaluose po kelias minutes iš abiejų pusių. Geriausia dėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
- Patiekite spurgas karštas.
Be abejo, šis receptas yra tik vienas iš daugelio galimų variantų. Galite eksperimentuoti su įvairiais įdarais, prieskoniais ir pagardais, kad sukurtumėte savo unikalų pikantiškų spurgų receptą. Svarbiausia – nebijoti išbandyti naujų dalykų ir atrasti naujų skonių!
Jo eilės kosminės. Iš Ukmergės į Vilniaus mugesgalima nebevažiuot. Išeini į autostrada ir iškart stoji į eilę prie spurgų. Dar pasiseka jei panevėžiečiai būna nespėję prisijungti.