Agurkai marinate be acto – tai švelnus ir natūralus konservavimo būdas, kuris išsaugo natūralų daržovių skonį ir padaro užkandį švelnesnį bei sveikesnį. Tokį variantą ypač vertina tie, kurie vengia acto dėl medicininių ar skonio priežasčių.
Receptuose be acto naudojamos alternatyvios rūgštys: citrinų rūgštis, natūralios sultys, taip pat prieskoniai ir šaknys, tokios kaip krienai, česnakai, serbentų lapai, garstyčios, kurios ne tik suteikia skonį, bet ir turi konservuojančių savybių.
Tokie agurkai gaunasi traškūs, vidutiniškai sūrūs ir turi švelnesnį aromatą.
Ingredientai 3 stiklainiams po 1 litrą:
- Vanduo – 1,2 l;
- Druska – 40 g;
- Cukrus – 120 g;
- Citrinų rūgštis – 12 g;
- Krapai – šakelės;
- Česnakas – 3 skiltelės;
- Lauro lapai – po 1 vnt. į stiklainį;
- Pipirai žirneliais – po 6 vnt. į stiklainį.
Agurkų marinate gaminimas:
- Nuplauname agurkus ir mirkome šaltame vandenyje 3-4 valandas. Pageidautina kas 2 valandas nupilti vandenį ir užpilti naują.
- Pašaliname agurkų kotelius ir galiukus. Puode su 3 litrais vandens suberiame druską, cukrų ir citrinų rūgštį, užviriname.
- Tuo metu į stiklainių dugną dedame krapus, česnaką, lauro lapus ir pipirus žirnelius. Dedame į stiklainius agurkus, sudėliojame juos sandariai vieną prie kito.
- Užpilame stiklainius su agurkais verdančiu marinatu, neužsukame dangteliais. Į didelį puodą su vandeniu statome stiklainius ir užviriname. Taip verdame agurkus 5 minutes, o tada išimame iš vandens.