Greito įdegimo skystis gali būti pavojingas sveikatai, ypač jis gali sukelti vėžio vystymąsi, sako bendrosios praktikos gydytoja, gastroenterologė Jelena Pavlova.
Ji paaiškino, kad kepant šašlykus susidaro poliaromatinių angliavandenilių, kurie sukelia vėžį. Pasak jos, dūmuose, susidarančiuose naudojant degimo skysčius, gali būti daugiau kancerogeninio benzo pireno, todėl nerekomenduojama stovėti virš anglies dūmų.
„Gegužės šventės gali būti pavojingos ne tik dėl šašlykų persivalgymo ir virškinimo trakto ligų paūmėjimo. Skystis, naudojamas uždegimui, kad būtų galima kepti šašlykus, taip pat gali būti pavojingas. Kepant šašlykus susidaro poliaromatinių angliavandenilių, šie junginiai gali sukelti onkologinių ligų vystymąsi. Dūmuose, susidarančiuose naudojant skysčius uždegimui, gali būti daugiau nei įprastai benzo[a]pireno. Tai taip pat yra kancerogenas, todėl kepant geriau nestovėti tiesiogiai virš anglies dūmų, – sakė Pavlova.
Kaip paaiškino gydytoja, kokybiški skysčiai uždegimui gaminami iš parafinų ir glicerino be spalvos. Pasak jos, jie neturi nuosėdų ir stipraus kvapo, taip pat neužsidega, skirtingai nuo padirbtų skysčių.
Skystis uždegimui turi būti renkamas atsargiai, nes parafinas ir glicerinas yra gana brangios žaliavos. Siekiant sumažinti skysčių kainą, jie gaminami iš acetonų, metanolio, žibalo, benzino. Šios medžiagos padidina sprogstamumą, todėl naudojant skysčius galima susižaloti, – pridūrė Pavlova.
Parašyti komentarą