Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos (JAV) mokslininkų komanda nustatė, kad reguliarus kavos vartojimas daro reikšmingą įtaką žarnyno mikrobiomo sudėčiai. Mokslas jau seniai žino, kad maistas ir gėrimai padeda formuoti mikrobiomą – sudėtingą žmogaus žarnyne gyvenančių mikroorganizmų bendruomenę. Tačiau vis dar lieka klausimų, kokie maisto produktai ir kaip konkrečiai jie veikia šią bakterijų bendruomenę.
Savo tyrime mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė vienam gėrimui – kavai. Jis buvo pasirinktas neatsitiktinai. Pirma, tai vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, antra, požiūris į kavą dažnai aiškiai skirstomas į meilę šiam gėrimui ir reguliarų vartojimą arba visišką jo atmetimą.
Eksperimentui mokslininkai surinko 22 800 žmonių iš Jungtinės Karalystės ir JAV duomenis ir papildomai peržiūrėjo dar 54 200 dalyvių iš 211 medicininių grupių duomenis. Tai leido jiems nustatyti reguliariai geriančių kavą ir visai jos negeriančių žmonių žarnyno mikrobiomo skirtumus.
Tyrimo rezultatai parodė, kad kavos mėgėjų žarnyne buvo aštuonis kartus daugiau Lawsonibacter asaccharolyticus rūšies bakterijų, kurių didelė koncentracija, pasak mokslininkų, gali būti susijusi su daugeliu naudingų kavos savybių. Ši išvada rodo, kad net ir vienas produktas gali turėti didelę įtaką mikrobiomui.