Nuodinga piktžolė. Taip apie kiaulpienes galvoja dauguma žmonių. O iš tiesų šis augalas yra naudingesnis už kai kuriuos mitybos specialistų propaguojamus žalumynus. Todėl negaiškite laiko kovai su kiaulpiene, verčiau įtraukite į savo racioną jaunus lapus ir geltonus žiedus.
Lapai, žiedai ir šaknys
Kiaulpienės auga beveik visame pasaulyje pievose, soduose ir laukuose. Augalas, kuris per vieną naktį gali sugadinti puikią veją arba išstumti petunijas iš lysvės. Įžūli piktžolė? O iš tiesų – naudinga piktžolė.
Pradėkime nuo to, kad dar mūsų protėviai vertino kiaulpienę dėl jos maistinės vertės. Žinoma, senais laikais mokslinių tyrimų nebuvo, tačiau gaivų ir kartoką kiaulpienių skonį pripažino to meto gurmanai.
Šiais laikais mokslininkai įrodė, kad šiame mažame augalėlyje yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Be to, kiaulpienės savo nauda lenkia net kopūstus.
Skeptikai paklaus: kas gi tose kiaulpienėse vertingo? O mes atsakysime pateikdami sąrašą:
- A provitaminas,
- vitaminas C,
- vitaminas K,
- vitaminas E,
- B grupės vitaminai,
- folio rūgštis,
- kalcio,
- kalio,
- magnio.
Ir dar geležis. Beje, viename puodelyje kiaulpienių žalumynų yra beveik dvigubai daugiau geležies nei špinatuose. Todėl šie žalumynai turėtų būti įtraukti į kiekvienos moters racioną.
Norint gauti maksimalią naudą, į maistą dedama jaunų kiaulpienių. Dabar kaip tik prasideda šių augalų sezonas, todėl nepraleiskite progos.
Tačiau lapai nėra vienintelė valgoma augalo dalis. Galima vartoti ir žiedus bei šaknis.
Stiprina imunitetą ir kepenų sveikatą
Kiaulpienės visų pirma yra vaistinis augalas. Todėl valgydami šviežias salotas su jos lapais galite sustiprinti savo imuninę sistemą, nes ji turi ir antivirusinių, ir antibakterinių savybių. Ir kiaulpienės:
– neutralizuoja žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Taip veikia augale esantys antioksidantai, pavyzdžiui, beta karotinas,
– padeda mažinti cholesterolio kiekį. Vėlgi tyrimais įrodyta, kad tam tikri kiaulpienių junginiai mažina riebalų kiekį kraujyje,
– reguliuoja cukraus kiekį organizme,
– padeda mažinti uždegimą,
– yra naudingi kovojant su nutukimu,
– normalizuoja kraujospūdį,
– padeda virškinimui (kartumas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gerina apetitą),
– veikia kaip apsauga nuo saulės. Žinoma, jis visiškai nepakeis kremo nuo saulės, tačiau gali sumažinti kenksmingų ultravioletinių spindulių poveikį odai,
– skatina kepenų sveikatą.
Augalo žalumynai yra šiek tiek kartaus skonio, šiek tiek primena rukolą. Norint atsikratyti per didelio kartumo, lapus reikėtų iš anksto 10-15 minučių pamirkyti šaltame pasūdytame vandenyje, o po to ne ilgiau kaip 5 minutes virti verdančiame vandenyje.
Kiaulpienių žiedai suteiks ryškumo ir salotoms, ir arbatai. Jas galima naudoti šviežias arba džiovintas.
Kiaulpienių šaknys paprastai iš anksto paskrudinamos, sumalamos arba smulkiai supjaustomos ir naudojamos į kavą panašiam gėrimui gaminti.
Naudingumo kiaulpienių daug, tačiau gydytojai vis tiek nepataria jų valgyti nėščiosioms, vaikams, žmonėms, turintiems virškinamojo trakto problemų, padidėjusio skrandžio rūgštingumo, sergantiems tulžies pūslės akmenlige.
Ką gaminti iš kiaulpienių?
Iš karto į galvą ateina kiaulpienių salotos. Jas gali paruošti net vaikas: iš anksto paruoštus lapus pridėkite prie kitų žalumynų, pagardinkite prieskoniais ir aliejumi.
Tačiau paeksperimentuokime. Pabandykite paruošti originalių kiaulpienių paplotėlių.
Ingredientai
- Kiaulpienių žiedai – 6 vnt.
- Prinokę bananai – 2 vnt.
- Pieno – pusė puodelio
- Avižiniai miltai – 1 su puse puodelio
- Kiaušinis – 1 vnt.
- Sviestas – 1 valgomasis šaukštas
- Cinamonas, vanilė
Nuskintus kiaulpienių žiedus kruopščiai nuplaukite, visus žalumynus kuo trumpiau nupjaukite. Sumaišykite visus sausus ingredientus ir vanilę, supilkite pieną ir kiaušinį, dar kartą gerai išmaišykite. Sudėkite sutrintus bananus. Jei tešla per tiršta, galite įpilti daugiau pieno.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą. Apkepkite kiaulpienių žiedus ne ilgiau kaip minutę. Tada šaukštu atsargiai pilkite tešlą ant apkeptų žiedelių.
Kepkite blynelius, kol paruduos iš abiejų pusių. Tokie blyneliai nėra saldūs, todėl bus skanūs su uogiene, cukraus pudra, įvairiais sirupais.
Kiaulpienių žiedų blyneliai bus gardūs su uogiene, cukraus pudra, įvairiais sirupais.
Svarbu!
- Rinkti kiaulpienių žalumynus galima tik tose vietovėse, kurios nebuvo apdorotos cheminėmis medžiagomis.
- Venkite teritorijų šalia kelių, kur vyksta intensyvus automobilių eismas, taip pat vietų, kur vedžiojami naminiai gyvūnai.
- Prieš ruošdami maistą visada kruopščiai nuplaukite kiaulpienių žalumynus, žiedus ir šaknis.
- Kiaulpienių patiekalai gali sukelti alergines reakcijas žmonėms, jautriems ambrozijai, ramunėlėms, chrizantemoms ar aksombarzdžiams.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą