Kavos gėrimo nauda niekam nebeturėtų kelti nuostabos, nes šis gėrimas ne kartą buvo siejamas su geresne širdies sveikata ir ilgesniu gyvenimu. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad kavos vartojimo laikas gali būti labai svarbus – kada geriausia griebtis mažos juodos kavos, kad išnaudotumėte visą jos potencialą?
Naujo tyrimo, ką tik paskelbto žurnale „European Heart Journal“, duomenimis, geriausias sprendimas, regis, yra apriboti kavos gėrimą rytinėmis valandomis, ir tai nepriklauso nuo suvartojamo kiekio ir kitų galimų veiksnių. Kaip priduria vienas iš straipsnio autorių, profesorius Lu Qi, Tulano universiteto Celia Scott Weatherhead visuomenės sveikatos ir tropinės medicinos mokyklos Naujajame Orleane profesorius, tai yra pirmasis tyrimas, kuriame analizuojami kavos vartojimo laiko modeliai ir jų poveikis sveikatai.
Kava ir teigiamas poveikis sveikatai
Dauguma ankstesnių kavos vartojimo tyrimų parodė, kad saikingas kavos vartojimas gali būti susijęs su mažesne 2 tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų ir ankstyvos mirties rizika. Tačiau moksliniai įrodymai apie tai, ar tokiems ryšiams turi įtakos tokie veiksniai kaip genetika, suvartojamos kavos kiekis ar pridėtiniai saldikliai, buvo nenuoseklūs arba prieštaringi.
Siekdami tai patikrinti, mokslininkai išanalizavo 40 725 suaugusiųjų nuo 18 metų ir vyresnių mitybos ir sveikatos duomenis, gautus iš Nacionalinio sveikatos ir mitybos tyrimo (NHANES), atlikto 1999-2018 m. Dalyviai per dešimt tyrimo ciklų aprašė praėjusią dieną suvartotos kavos kiekį, taip pat buvo įtrauktas 1 463 suaugusiųjų, kurie kas savaitę pildė mitybos dienoraščius, pogrupis.
Buvo įtraukta ir kava su kofeinu, ir kava be kofeino, o vartojimo laikas buvo suskirstytas į tris laikotarpius: rytą (4:00-11:59 val.), popietę (12:00-16:59 val.) ir vakarą (17:00-3:59 val.). Nustatyti du pagrindiniai modeliai: kavos gėrimas tik ryte ir visą dieną. Po vidutinio beveik 10 metų stebėjimo laikotarpio nuo visų priežasčių mirė 4 295 žmonės, iš jų 1 268 nuo širdies ir kraujagyslių ligų ir 934 nuo vėžio.
Palyginti su kavos negeriančiais asmenimis, kavos vartojimas tik rytais buvo susijęs su 16 proc. mažesne ankstyvos mirties rizika ir 31 proc. mažesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Visą dieną geriantiems kavą tokia rizika nesumažėjo. Šie rezultatai išliko net ir atsižvelgus į tokius veiksnius kaip miego trukmė, amžius, rasė, lytis, fizinio aktyvumo lygis, sveikatos būklė ar mityba.
Kodėl svarbus paros laikas?
Kaip tai įmanoma? Vienas iš galimų paaiškinimų yra tas, kad kavos gėrimas po pietų arba vakare gali sutrikdyti cirkadinius ritmus ir hormonų, pavyzdžiui, melatonino, kiekį. Mažas melatonino kiekis siejamas su didesniu kraujospūdžiu, oksidaciniu stresu ir didesne širdies ligų rizika.
Kavoje taip pat yra antioksidantų, kurie mažina uždegimą organizme, neutralizuodami laisvuosius radikalus – nestabilias molekules, galinčias pažeisti ląsteles. Pasak autorių, kai kurių uždegimo žymenų pikas pasiekiamas ryte, todėl tai gali paaiškinti didesnę kavos gėrimo šiuo metu naudą.
Šaltinis: Interia.pl
Parašyti komentarą