Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Po šio mokslininkų pareiškimo daugiau niekada nebevalgysite dešrelių

2 min. skaitymo

Mokslininkai padarė išvadą, kad perdirbta raudona mėsa gali padidinti riziką susirgti tokiomis ligomis kaip demencija. Ypač tai pasakytina apie dešreles, kurias mėgsta daugelis žmonių. Prie kokių išvadų priėjo mokslininkai. Tyrimas buvo paskelbtas medicinos žurnale „Neurology„.

 

Kas žinoma apie dešrelių žalą?

Gydytojas įspėjo žmones, kad valgant per daug dešrelių gali padidėti demencijos rizika. Be to žinoma, kad perdirbta mėsa didina tokių ligų, kaip žarnyno vėžys, riziką.

Mokslininkai ištyrė 133 000 žmonių ir kas dvejus ar ketverius metus klausinėjo apie jų mitybą, siekdami išsiaiškinti, ar jie neserga šia liga.

Jie nustatė, kad žmonės, kurie kasdien suvalgydavo maždaug po du gabalėlius lašinių arba vieną dešrelę, turėjo 13 proc. didesnę tikimybę susirgti demencija. Mokslininkai teigė, kad žmonės demencijos riziką sumažintų maždaug 28 proc., jei dalį perdirbtos raudonos mėsos pakeistų žuvimi.

 

Kuo savo mityboje galiu pakeisti dešreles?

Vartojant paukštieną, pavyzdžiui, vištieną, demencijos riziką galima sumažinti apie 19 proc. Arba ją pakeitus augaliniais produktais, pavyzdžiui, riešutais, ankštinėmis daržovėmis, lęšiais ar pupelėmis, gali sumažėti tikimybė susirgti šia liga.

„Nustatėme, kad perdirbta raudona mėsa gali padidinti pažinimo funkcijų silpnėjimo ir demencijos riziką, tačiau gera žinia ta, kad taip pat nustatėme, jog ją pakeitus sveikesnėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, riešutais, žuvimi ir paukštiena, galima sumažinti žmogaus riziką“, – Harvardo universitetui sakė vyresnysis tyrimo autorius daktaras Danielis Hungas.

2021 m. tyrime teigiama, kad perdirbtoje mėsoje esantys nitritai gali sukelti „oksidacinį stresą, lipidų peroksidaciją ir prouždegiminių citokinų ar kitų mechanizmų, galimai susijusių su demencijos vystymusi, aktyvavimą“.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus