Geriausi vaisiai diabetikams yra tie, kurių glikeminis indeksas žemas. Vienas iš jų – kalamondinas. Po šiuo originaliu pavadinimu slepiasi nedidelis citrusinis vaisius su intensyviai rūgščiu minkštimu ir saldia žievele. Jis vis populiarėja Europoje dėl savo savybių. Tad išsiaiškinkime, kuo išsiskiria šis vaisius ir kodėl verta valgyti kalamondiną.
Kalamondinas – ar vaisiai valgomi? Koks jų skonis?
Kalamondinas yra japoniško kumkvato ir mandarino kryžminimas, kilęs iš Kinijos. Šiuo metu auginamas Filipinuose ir Malaizijoje. Kalamondino vaisiai paprastai būna 3-4 cm skersmens ir turi būdingą oranžinę žievelę, kurią galima valgyti visą.
Koks kalamondino skonis? Plona ir saldoka žievelė kontrastuoja su ypač rūgščiu, sultingu minkštimu, turinčiu sudėtingą skonių buketą. Galima sakyti, kad skoniai prasideda nuo citrinos, per žaliąją citriną iki ananaso ar abrikosų natų. Nors kai kuriems savarankiškai suvalgyti kelias vnt. gali būti iššūkis, kalamondinas puikiai tinka kaip priedas gėrimams, padažams ir desertams. Kalamondinas taip pat tinka kaip marinatų sudedamoji dalis žuviai ar paukštienai.
Kalamondino vaisiai auga ant medelių, kurie pasiekia nuo vieno iki trijų metrų aukštį. Tai priklauso nuo genėjimo, nes taip galima reguliuoti jų augimą. Medelio plotis siekia nuo 0,5 iki 1,5 metro. Vazonuose kalamondinai nykštukiniai, o didesnis jų potencialas atsiskleidžia oranžerijose. Lietuvoje kalamondinas žydi nuo sausio iki kovo.
Kalamondino maistinė vertė
Maistinių medžiagų požiūriu kalamondinas yra tikra mikroelementų bomba. 100 g vaisiaus tenka apie 12 kcal, iš kurių nedidelis kiekis baltymų (0,8 g) ir praktiškai jokių riebalų (0,1 g). Užtat skaidulos ir pektinai (1-3 g/100 g) puikiai padeda mažinti cholesterolį ir reguliuoti gliukozės lygį.
Mineralų srityje kalamondinas tiekia kalio (~37-50 mg), kalcio (22-40 mg), geležies (6 mg), fosforo (22 mg), taip pat mažesnius B grupės vitaminų kiekius. Svarbiausia yra vitaminas C. Kalamondinas turi apie 27 mg/100 g, tai yra beveik trečdalį dienos normos.
Kodėl verta valgyti kalamondiną?
Reguliarus kalamondino įtraukimas į mitybą duoda naudos keliose pagrindinėse srityse. Visų pirma, jo vitamino C ir flavonoidų gausa stiprina organizmo imunitetą. Be to, skatina kolageno gamybą – teigiamai veikia audinių regeneraciją, stabdo senėjimo procesus ir gerina odos būklę.
Kodėl verta valgyti kalamondiną? Pektinai ir skaidulos teigiamai veikia lipidų profilį, mažindami „blogojo” cholesterolio MTL lygį, o tai gerina širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Papildomai kalamondinas skatina medžiagų apykaitą, stimuliuoja virškinimą, pasižymi šlapimo varomuoju ir priešuždegiminiu poveikiu, švelniną virškinimo trakto negalavimus ir veikia detoksikuojamai. Kalamondinas taip pat naudojamas peršalimo simptomams, uždegimams ir kvėpavimo takų infekcijoms švelninti.
Kalamondinas – vaisius diabetikams
Viena vertingiausių kalamondino savybių diabetu sergantiems žmonėms yra jo žemas glikeminis indeksas. Tai reiškia, kad vartojamas saikingais kiekiais jis nesukelia staigaus gliukozės lygio kraujyje padidėjimo.
Kalamondine esančios skaidulos lėtina cukrų absorbciją, o citrinos rūgštis veikia kartu su pektinais, kad geriau kontroliuotų glikemiją. Tai patvirtina ir tyrimas su sveikais asmenimis, patvirtinantis švelnią glikeminę reakciją pavartojus gėrimą su kalamondinu. Papildomai flavonoidai pasižymi priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu, kas ypač naudinga asmenims, kovojantiems su lėtiniu uždegimu, būdingu diabetui.
Kaip valgyti kalamondiną? Kiek per dieną ir su kuo?
Kaip minėjome, kalamondiną galima valgyti žalią kartu su žievele. Vaisių verta derinti su vandeniu, arbata ar medumi, kad sušvelnintumėte rūgštumą. Kiek per dieną galima jo valgyti? Kalbant apie vartojimą, saugumą ir skonį, geriausias sprendimas yra valgyti nuo dviejų iki keturių vaisių per dieną. Kaip panaudoti kalamondiną kasdienėje mityboje?
Kalamondino sultys gali būti vasaros limonadų ar šiltų užpilų žiemą pagrindas. Taip pat gali būti kokteilių ir gėrimų priedas, suteikiantis ir skonį, ir sveikatai naudingų savybių. Virtuvėje kalamondinas puikiai tinka kaip marinatų sudedamoji dalis žuviai, paukštienai ar jūros gėrybėms. Kalamondinas puikiai tiks ir džemų bei uogienių pavidalu. Saikingai saldinamas išlaiko maistines savybes ir tampa švelniu pusryčių priedu.
Galima paruošti ir arbatą su kalamondinu imunitetui stiprinti. Tam reikia trijų vaisių, vieno arbatinio šaukštelio medaus, 250 ml šilto (ne verdančio) vandens ir gabalėlio šviežio imbiero. Papildomai pravers žiupsnelis ciberžolės ar cinamono. Norint paruošti arbatą su šiuo citrusų vaisiu, reikia išspausti kalamondino sultis į puodelį, pridėti medaus, imbiero ir prieskonių. Galiausiai užpilti šiltu vandeniu ir išmaišyti. Arbata veikia priešuždegimiškai, stiprina imunitetą ir ramina gerklę.
Kalamondinas gali būti naudojamas ir kaip kosmetikos priemonė. Sutrinus jį galima naudoti kaip natūralų toniką odai su pigmentinėmis dėmėmis. Tačiau reikia naudoti vaisių šiuo būdu atsargiai ir saikingai dėl stipraus poveikio.
Šaltinis: kobieta.interia.pl