Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ar tiesa, kad glitimas pavojingas sveikatai: ar turėtumėte jį išbraukti iš savo raciono?
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ar tiesa, kad glitimas pavojingas sveikatai: ar turėtumėte jį išbraukti iš savo raciono?

Maistas be gliuteno
Dalintis

Glitimas yra ne kas kita, kaip baltymų grupė, esanti tam tikruose grūduose: kviečiuose ir jų atmainose, rugiuose, miežiuose. Šie grūdai jau tūkstančius metų yra neatsiejama žmonių mitybos dalis, o tai reiškia, kad glitimas visą tą laiką buvo žmonių mityboje.

Todėl, jei mintis, kad šis baltymas gali sukelti žarnyno uždegimą ir todėl yra „atsakingas” už daugelį ligų, būtų teisinga, žmonija tikriausiai jau seniai būtų išmirusi.

Visiškai pašalinti glitimą rekomenduojama žmonėms, sergantiems celiakija ir kitomis su glitimu susijusiomis ligomis.

Jei sveikas žmogus atsisako glitimo, jis turėtų būti pasirengęs tam, kad negaus pakankamai baltymų, kalcio, geležies ir maistinių skaidulų. Visų šių komponentų trūksta mityboje be glitimo.

Jei glitimo reikia atsisakyti dėl medicininių priežasčių, turėtumėte atsisakyti duonos, bulguro, makaronų, kuskuso ir pakeisti juos glitimo neturinčiais neskaldytais grūdais, tokiais kaip ryžiai, grikiai, linai, amarantas, soros, sorgai, kvinoja ir kukurūzai be glitimo.

Be to, į savo racioną įtraukite ankštines daržoves ir daržoves, kuriose yra daug krakmolo.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Baimė, FOMO 3

Kodėl bijome praleisti naujienas ir įvykius: kaip veikia FOMO

Kartais atrodo, kad gyvename pasaulyje, kuriame kas sekundę kažkas vyksta. Naujos tendencijos,...

Atmintis

Kodėl žmogus nepamiršta gimtosios kalbos, net kai praranda atmintį?

Žmogaus atmintis kartais demonstruoja stulbinamą trapumą, kai trauma ar liga gali ištrinti...

Nuostabus burokėlis

Mano močiutės paslaptis: kodėl ji niekada nevirdavo burokėlių ir kaip paruošdavo skaniausius, kokius esu valgęs

Prisimenu, kaip vaikystėje sukiodavausi virtuvėje pas močiutę – mažoje, bet visada kvepiančioje...

Jautienos kaulų čiulpai

„Riebusis auksas“ vėl grįžta į meniu. Jame gausu kolageno, gerina kaulų sveikatą ir odos išvaizdą

Jautienos kaulų čiulpai, šiandien dar vadinami „riebusis auksas“, sugrįžta į mūsų virtuves....