Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

643 salmoneliozės protrūkiai 17 šalių: vyšniniai pomidorai kelia pavojų

Vyšniniai pomidorai
3 min. skaitymo

Naujas tyrimas atskleidžia, kad populiarūs vyšniniai pomidorai gali būti atsakingi už šimtus apsinuodijimo maistu atvejų Europoje. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) mokslininkai analizavo 2011–2024 m. duomenis ir nustatė, kad šie mažieji pomidorai galėjo sukelti iki 643 salmoneliozės protrūkių 17 šalių. Tyrimas, paskelbtas žurnale „Eurosurveillance“, rodo, kad dauguma atvejų užfiksuoti 2023–2024 m., tačiau tikrasis užsikrėtimų skaičius gali būti dar didesnis. Problemos šaltiniu dažniausiai laikomi Sicilijoje užauginti vyniniai pomidorai, kurie buvo eksportuojami į daugelį Europos šalių. Tyrėjai mano, kad šis produktas gali daugelį metų būti infekcijos šaltiniu.

Ekspertai pabrėžia, kad vien tik plovimas neapsaugo nuo Salmonella Strathcona – bakterijų atmainos, atsakingos už pastaruosius protrūkius. Ši atmaina gali sukelti stiprų pilvo skausmą, viduriavimą, karščiavimą, vėmimą ir galvos skausmus. Vyresnio amžiaus žmonėms, vaikams ir pacientams su nusilpusia imunine sistema infekcija gali būti ypač sunki. ECDC ragina griežtai kontroliuoti higienos normas auginimo ir platinimo etapuose, siekiant užkirsti kelią tolesniam bakterijų plitimui. JK sveikatos saugumo agentūra (UKHSA) patvirtino, kad vien per pastarąjį mėnesį Jungtinėje Karalystėje užregistruota beveik 30 infekcijos atvejų.

Maži vyšniniai pomidorai
Maži vyšniniai pomidorai

Dauguma salmoneliozės protrūkių fiksuoti vasaros mėnesiais, nuo birželio iki spalio, o 2025 m. pranešta apie papildomus užsikrėtimus, įskaitant ir žmones, kurie nebuvo keliavę į užsienį. Tai rodo, kad užteršti pomidorai iš Italijos plinta už šalies ribų. Tyrėjai pabrėžia, kad bakterijos lengvai prisitvirtina prie gležnos pomidorų odelės, o tai ypač pavojinga, nes šie vaisiai dažnai valgomi žali, salotose ar sumuštiniuose.

JKHSA atstovas dr. Gauri Godbole primena, kad salmoneliozė dažniausiai plinta vartojant užterštą maistą arba kontaktuojant su juo, tačiau retai gali būti perduodama ir tarp žmonių. Ekspertas rekomenduoja kelias paprastas prevencines priemones: kruopščiai nusiplauti rankas po tualeto ir prieš maisto gaminimą, tinkamai nuplauti ir išvirti maisto produktus bei vengti ruošti maistą kitiems, jei jaučiate apsinuodijimo simptomus.

Mokslininkai ragina vartotojus būti atsargiems, o gamintojus – užtikrinti veiksmingą kokybės kontrolę. Stabilūs sanitariniai standartai, kruopštus produktų plovimas ir atsakingas platinimas yra esminiai veiksniai, padedantys išvengti Salmonella Strathcona protrūkių ir apsaugoti visuomenės sveikatą.

 

Šaltinis: ECDC, https://portal.abczdrowie.pl/643-ogniska-zakazen-salmonelli-w-17-krajach-winne-pomidory/7214690514741856a

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.