Vaisiai pakeis rudens papildus. Apelsinai – tikras vitaminų, antioksidantų ir sveikatai naudingų medžiagų šaltinis. Juose gausu ne tik imuninei sistemai svarbaus vitamino C, bet ir senėjimą stabdančių bei medžiagų apykaitą gerinančių junginių. Tai patvirtina naujausi moksliniai tyrimai.
Apelsinas imunitetui, jaunystei ir gerovei
Senstant organizme didėja oksidacinis stresas – laisvieji radikalai pažeidžia baltymus, lipidus ir DNR. Dėl to ląstelės sensta greičiau, mažėja energija, didėja lėtinių ligų rizika. Apelsinai tampa galingu sąjungininku: juose gausu vitamino C ir antioksidantų, neutralizuojančių laisvuosius radikalus.
- 2024 m. tyrimas (Claudie Dhuique-Mayer ir Adrien Servent, Reuniono universitetas) patvirtina: apelsinuose esantys bioaktyvūs junginiai turi priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį, skatina sveiką senėjimą.
- Kitas 2024 m. tyrimas žurnale „Nutrients“ atskleidė: valgant po vieną apelsiną per dieną, sumažėja riebalinių kepenų ligų rizika asmenims su medžiagų apykaitos sutrikimais. Tai pirmas stiprus klinikinis įrodymas, kad apelsinai palaiko lipidų apykaitą ir detoksikaciją.
- 2023 m. Irano mokslininkų metaanalizė parodė: reguliarus apelsinų sulčių vartojimas gerina lipidų profilį – mažina „blogąjį“ MTL cholesterolį, didina „gerąjį“ DTL. Tai priskiriama polifenoliams ir vitaminui C.
Apelsinai ir psichikos sveikata
Apelsinai naudingi ne tik kūnui, bet ir protui. Harvardo universiteto 2025 m. tyrimas (vasaris) nustatė: žmonės, valgantys daugiau apelsinų ir citrusinių vaisių, rečiau kenčia nuo depresijos simptomų.
Tyrėjai pabrėžia: vaisiuje esantys hesperidinas ir flavonoidai:
- Palaiko nervų sistemą
- Gerina neurotransmiterių perdavimą
- Didina atsparumą stresui
Kodėl verta valgyti apelsinus rudenį?
Ruduo – imuniteto silpnumo metas, šviežių vaisių mažėja. Apelsinai suteikia natūralų energijos ir vitaminų pliūpsnį. Ypač naudinga senjorams: stiprina imunitetą, gerina kraujotaką, lėtina ląstelių senėjimą.
Didžiausia nauda – valgant visą vaisių, o ne sultis. Minkštimas turi skaidulų, kurios:
- Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
- Palaiko žarnyno mikroflorą
Vienas vidutinis apelsinas = 80–90 mg vitamino C – visa paros norma suaugusiajam.
Aleksandra Zaborowska, žurnalistė
Šaltiniai:
- Dhuique-Mayer, C., Servent, A. ir kt. „Bioaktyvūs apelsinų junginiai ir jų vaidmuo sveikame senėjime“, Journal of Nutritional Biochemistry, 2024
- Smith, J., Tanaka, L., Brown, M. ir kt. „Kasdienis apelsinų vartojimas mažina riebalinių kepenų ligos riziką“, Nutrients, 2024
- Hosseini, A., Rezaei, M., Ghasemi, N. ir kt. „Apelsinų sulčių poveikis lipidų profiliui: metaanalizė“, Food Science & Nutrition, 2023
- Li, Y., Thompson, R., Zhang, Q. ir kt. „Citrusinių vaisių vartojimas ir depresijos rizika“, American Journal of Clinical Nutrition, 2025
Išbandykite apelsinus rudenį – jūsų organizmas padėkos!

