Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar dedate šią daržovę į sultinį ar sriubą? Daugiau to nedarykite! Tai gali būti labai kenksminga jūsų sveikatai

2 min. skaitymo

Sultinys ir sriuba – neginčijami lietuvių virtuvės simboliai, patiekiami tiek namuose, tiek restoranuose. Sultinių ir sriubų skonis dažnai priklauso nuo kruopščiai atrinktų ingredientų, tačiau ekspertai perspėja: vienas populiarus priedas gali turėti pražūtingų pasekmių sveikatai.

Sultinio ruošimas – tikras menas, priklausantis nuo mėsos, daržovių ir prieskonių. Tačiau yra vienas ingredientas, kurio reikėtų vengti, jei rūpinatės sveikata.

Toksiškas ingredientas sultinyje: išbraukite jį iš savo recepto!

Į sultinį dažnai dedamas toksiškas ingredientas – kepti svogūnai. Kodėl? Ekspertas Basharas El-Helou aiškina, kad svogūnų kepimas, ypač ilgą laiką, apanglina jų išorinius sluoksnius. Kai tokie svogūnai patenka į sultinį, jie išskiria toksiškus junginius, tokius kaip akrilamidas.

Akrilamidas – cheminis junginys, susidarantis kepant, kepant orkaitėje ar skrudinant krakmolingus maisto produktus temperatūroje aukštesnėje nei 120–150 °C. Jo daugiausia randama kavoje, bulvių traškučiuose, duonoje ir sausainiuose. Ščecino provincijos sanitarinės ir epidemiologinės stoties duomenimis, akrilamidas gali padidinti vėžio riziką įvairaus amžiaus vartotojams. Nors jo negalima visiškai pašalinti iš termiškai apdorotų produktų, kiekį galima sumažinti kruopščiau gaminti.

Nors kepti svogūnai suteikia sultiniui savitą, sodrų skonį, dietologai rekomenduoja pašalinti apkepusias dalis prieš dedant į puodą. Alternatyva – įdėti kruopščiai nuplautą svogūną su lupena: taip sultinys įgaus auksinę spalvą ir unikalų aromatą be rizikos.

Nedėkite šios daržovės į sultinį – ji gali būti pavojinga jūsų sveikatai. Ekspertai pataria laikytis paprastos taisyklės: venkite prideginti. Kepdami siekite, kad maistas gražiai apskrustų, o ne paruduotų – taip sumažinsite akrilamido kiekį.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Šaltinis: https://kuchnia.fakt.pl/dodajesz-to-warzywo-do-rosolu-lepiej-o-nim-zapomnij-moze-szkodzic-zdrowiu/fm4ngfk

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.