Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar sviestas sveikesnis už margariną? Nauji tyrimai išsprendžia ginčą

3 min. skaitymo

Jau seniai diskutuojama, kas sveikiau: sviestas ar margarinas. Abu tepami produktai turi savo šalininkų ir priešininkų, tačiau iki šiol nebuvo aiškaus atsakymo, kuris variantas yra sveikesnis. Tai keičiasi, nes atsirado naujų mokslinių tyrimų, rodančių, kuris variantas yra naudingesnis širdies sveikatai, ir šie rezultatai daugeliui gali būti netikėti.

Sviestas ar margarinas? Mokslininkai turi atsakymą

Ir sviestas, ir margarinas turi savo šalininkų ir priešininkų. Tarptautinė mokslininkų iš Švedijos Chalmerso technologijos universiteto ir Vokietijos žmogaus mitybos instituto tyrėjų komanda nusprendė ištirti, kaip abiejų riebalų vartojimas veikia žmonių kraujo riebalų kiekio pokyčius.

Rezultatai taip pat buvo susieti su 2 tipo diabeto ir širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo rizika ir buvo paskelbti žurnale „Nature Medicine”.

Tyrime buvo modifikuojama mityba – sočiųjų gyvūninių riebalų pakeitimas nesočiaisiais augaliniais riebalais. Šis mitybos pakeitimas pasirodė esąs labai svarbus sveikatai ir turėjo įtakos riebalų kiekiui kraujyje.

Gyvūninės kilmės produktų pakeitimas augaliniais produktais ne tik teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, bet ir turi įtakos daugialipidinio skalės (MLS) balui.

Tyrimas parodė, kad tie, kurių MLS lygis tyrimo pradžioje buvo žemas, pakeitę mitybą patyrė didžiausią naudą diabeto prevencijos srityje.

Tyrime taip pat buvo vertinamas Viduržemio jūros dietos poveikis diabeto rizikai. Rezultatai rodo, kad tai yra geriausias mitybos modelis žmonėms, kuriems gresia II tipo diabetas.

Margarinas ir riebalai

Sviestas ar margarinas – kuo jie skiriasi?

Sviestas ir margarinas yra du populiarūs riebalai, skirti tepti ant duonos ir naudoti gaminant maistą, tačiau jie skiriasi kilme, sudėtimi ir savybėmis.

Sviestas gaminamas iš grietinėlės arba karvės pieno. Jame daugiausia yra pieno riebalų (ne mažiau kaip 82 %), vandens ir nedidelis kiekis baltymų bei laktozės.

Kita vertus, margarinas gaminamas iš augalinių riebalų (pvz., rapsų aliejaus, saulėgrąžų aliejaus, sojų aliejaus), kartais pridedant gyvūninių riebalų. Jame yra emulsiklių, vandens ir dažiklių (pvz., beta karoteno), o dažnai ir vitaminų A, D ir E.

Svieste gausu sočiųjų riebalų ir cholesterolio, kurie, vartojami per daug, gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje, o margarine yra nesočiųjų riebalų, kurie laikomi naudingais širdžiai. Geros sudėties margarinuose nėra transriebalų, todėl norėdami teisingai pasirinkti, atidžiai perskaitykite etiketes.

Pasirodo sviestas gali būti naudingas

Sviestas ar margarinas – atsakymas aiškus

Atsižvelgiant į paskelbtus tyrimus ir aiškias išvadas, rodančias, kad augaliniai riebalai yra sveikesni nei gyvūniniai, atsakymas gali būti tik vienas. Pavyzdžiui, margarinas atrodo geresnis pasirinkimas kepimui, tačiau svarbi ir jo sudėtis. Atidus etikečių skaitymas yra labai svarbus sudarant sveiką ir subalansuotą mitybą.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Šaltinis: https://zdrowie.interia.pl/diety/news-maslo-zdrowsze-od-margaryny-spor-rozstrzygniety-przez-nowe-b,nId,8017001

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.